Festivalul de Film si Istorii Rasnov – 2017

Turistii care doresc sa se bucure de o experienta medievala autentica, intr-o cetate fortificata, au ocazia sa se cazeze in gradina cetatii Rasnov si sa petreaca 2 nopti in corturi militare, construite dupa modelul celor de acum 800 de ani.

“La cetate, seara vine mai târziu, soarele se vede până departe, dar când totuși apune, istoria prinde viață. Într-o atmosferă medievală, turiștii pot petrece o noapte într-un cort saxon din secolul al XIII-lea, savurând din vase de lut mâncare gătită după rețete străvechi. Cinefilii vor putea urmări filmele din programul festivalului direct din cort, întinși pe saltele sănătoase de paie sau la foc, pe o blană de oaie. Ne dorim ca iubitorii de filme și istorie să aibă parte de o experiență completă de festival” anunță Mihai Dragomir, coordonatorul festivalului.

Pentru al doilea an consecutiv, oaspeții festivalului își pot închiria, prin intermediul platformei Airbnb, unul dintre corturile puse la dispoziție în perioadele 28 – 30 iulie și 2 – 6 august. Pe lângă cazare, participanții primesc un mic dejun asemenea celor care au trăit în aceste corturi, cină la ceaun, acces la toate activitățile festivalului, vizită ghidată în Cetate și recuzită de epocă, asigurată de Asociația de Reconstituire Istorică Rosenau. Costul unui cort (de mari dimensiuni, cu o capacitate de până la 4 locuri) este de 70 euro/noapte.

In cele 10 zile de festival (28 iulie – 6 august 2017) vor fi proiectate peste 40 de productii cinematografice, vor avea loc expozitii, un salon de carte cu 15 edituri invitate, peste 10 evenimente speciale, dezbateri, concerte și Școala de Vară Astra. Tema principala a festivalul este “Globalizarea Populismului”.

Printre filmele ce vor putea fi vizionate se numara: (M)ucenicul, documentarul romanesc Varzaa, cartofi ssi altti demoni (r. Șerban Georgescu), 6,9 pe scara Richter (r. Nae Caranfil) sau Neruda, in regia lui Pablo Larraín (No, Jackie), cu actorul Gael Garcia Bernal si avanpremiera filmului documentar Brasov 1987 – doi ani prea devreme, produs de Muzeul de Istorie Brasov si Televiziunea Romana, in regia lui Liviu Tofan, la care echipa festivalului a asigurat documentarea si producția executiva.

Pe scena cetatii, pe parcursul zilelor de festival vor urca The Mono Jacks, Bucium, Travka și Robin and the Backstebbers.

Vor fi deschise și 5 expoziții, printre care Dada & Revoluția Bolșevică: Aniversarea a două revoluții culturale, expoziție realizată de Nasui Collection & Gallery, în care artistul contemporan Daniel Brici alcătuiește o compoziție alegorică istorică pornind de la celebra partidă de șah dintre Tristan Tzara și V. I. Lenin, și Trei săptămâni în Anzi, în prezența autorului volumului omonim, Marius Chivu și Ion Rațiu. Un destin pentru România, care suprinde din diferite unghiuri celebra scenă cu Ion Rațiu la tribuna Parlamentului României, în timpul mineriadei din 1991, imagini din campania electorală din 1990, respectiv fotografii din viața parlamentară a lui Ion Rațiu, alături de politicieni ca Ion Iliescu, Petre Roman sau Adrian Năstase.

One Response to “Festivalul de Film si Istorii Rasnov – 2017”
  1. Carol July 14, 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *