Achizițiile de Bitcoin cu cardul există, dar necesită o atenție sporită
Deși acum mai toată lumea a auzit despre criptomonede, surprinzător, a cumpăra bitcoin cu cardul nu este chiar atât de ușor precum am putea crede. Se știe deja că monedele electronice pot să fie cumpărate, de la intermediari, direct de pe piață sau de la alte persoane fizice.
Cum se pot plăti monedele virtuale?
Teoretic în numerar, prin card de credit, prin transfer bancar și chiar utilizând alte modalități de plată digitale.
Deși mulți și-ar dori să folosească un card bancar sau chiar să facă o plată de acest fel prin sistemul PayPal, este destul de dificil, deoarece banca poate să solicite anularea tranzacției, motivul fiind acela că este dificil de demonstrat că a avut loc o tranzacție de cumpărare atunci când s-au achiziționat mărfuri gen bitcoin.
Dar sub presiunea amatorilor de asemenea tranzacții, anumite platforme au început deja ca să accepte și plata cu cardurile de credit (mai rar cu cardurile de debit).
Cu toată obligația de a verifica identitatea, portofele electronice nu oferă același nivel de siguranță ca un cont dintr-o bancă.
De multe ori, platformele de tranzacționare nu au sau au doar o garanție limitată pentru conturile userilor, iar când declară falimentul intermediarul respectiv sau este declarat falimentul se pierd și acei bani electronici depozitați în portofelele lor electronice.
Deoarece bitcoin, precum și alte monede virtuale nu sunt recunoscute de majoritatea țărilor lumii, autoritățile nu pot, nu știu și de cele mai multe ori nici nu vor ca să prevină furturile de criptomonede.
Din acest motiv, acela care are în portofel (wallet) o anumită sumă de monede electronice, care prin definiție nu au materialitate, trebuie să își ia singur metodele de protecție.
Există multe bănci cu notorietate care pur și simplu au o politică de blocare a tranzacțiilor de valute digitale, așa încât, atunci când se deschide un cont la o bancă trebuie verificat cu multă atenție dacă se pot face prin intermediul ei plăți pentru achiziția de monede virtuale.
Numărul de ATM-uri de unde se pot achiziționa monede electronice este și el din ce în ce mai mare, existând chiar și în România.
În portofelul electronic prețurile de conversie sunt diferite (de obicei între 3% și 8% din prețul conversiei).
Achizițiile de Bitcoin cu cardul bancar nu sunt așadar la fel de ușoare precum își imaginează aceia care pătrund în această lume a tranzacționărilor de criptomonede.
Din fericire, tendința este încurajatoare și vor exista tot mai multe opțiuni în viitor pentru ca tranzacțiile Bitcoin să fie mai rapide și mai simple: una dintre soluții ar fi niște carduri exclusive pentru Bitcoin, mai precis niște carduri fizice pe care se pot încărca bitcoini pentru plăți sau pentru stocarea de asemenea criptomonede.