Tipuri de dragoste

In caz ca nu stiati, pe vremuri, grecii erau de parere ca exista sase tipuri de dragoste. Daca va pasioneaza acest subiect, as vrea sa va ganditi la fiecare tip si sa vedeti daca ati simtit vreodata ceva asemanator. Ar fi bine sa le cunoasteti si sa puteti face diferenta intre ele.

1. Eros – pasiunea sexuala
Primul tip de dragoste a fost eros, nume pe care l-a primit de la zeul grec al fertilitatii, si reprezenta ideea de pasiune sexuala si dorinta. Numai ca grecii nu credeau ca acest tip de dragoste ar fi un lucru pozitiv, asa cum tindem sa facem noi in prezent. De fapt, eros era privit ca o forma de dragoste periculoasa, puternica si irationala care te putea invalui si controla.

Eros implica o pierdere de control care ii speria pe greci. Ceea ce este ciudat, pentru ca pierderea controlului este ceea ce multi oameni cauta in prezent intr-o relatie, nu-i asa?

2. Philia – prietenia puternica
Al doilea tip de dragoste a fost philia sau prietenia. Grecii pretuiau philia/prietenia mai mult decat eros/pasiunea sexuala. Philia se baza pe camaraderia care se dezvolta intre barbatii care luptau pe diferite fronturi de razboi. Ea se rezuma la loialitatea pe care o aratai prietenilor tai, sacrificiile pe care le faceai pentru ei, sentimentele pe care le dezvaluiai in fata lor. (Un alt tip de philia, uneori numita “storge”, se referea la iubirea dintre parinti si copii)

Si ar fi bine sa nu confundati prietenia cu followerii vostri de pe Facebook/Twitter/Instragram. Oamenii din ziua de astazi nu prea mai stiu ce reprezinta un prieten adevarat.

3. Ludus – dragostea jucausa
Ludus era ceea ce grecii intelegeau prin iubire “jucausa”, afectiunea dintre copii sau indragostiti tineri. Banuiesc ca ati simtit si voi acest tip de dragoste la inceputul unei relatii.

4. Agape – dragostea pentru toata lumea/dragostea altruista
Agape sau dragostea altruista. La greci, aceasta dragoste era pentru toata lumea, indiferent ca erau membri de familie sau straini. Agape a fost tradus in latina “caritas”, originea cuvantului “caritate”. Agape ar mai putea fi si genul de dragoste crestina despre care mai vorbesc diferitele religii din lume.

5. Pragma – dragostea de lunga durata
Prin pragma grecii intelegeau dragostea matura. Ei credeau ca acest tip de dragoste apare la persoanele din cuplurile casatorite de mult timp. Pragma se rezuma la a face compromisuri pentru a ajuta relatia sa mearga atunci cand apar probleme, la a avea rabdare si toleranta.

6. Philautia – dragostea de sine
Philautia sau dragostea de sine. Grecii erau foarte inteligenti si si-au dat seama de la inceput ca philautia avea doua versiuni. Prima versiune era periculoasa si asociata cu narcisismul, pentru cei care simteau acest tip de dragoste deveneau obsedati de sine si concentrati pe faima persona si avere. Cealalta versiune era mult mai frumoasa si, dupa ce o invatai, te ajuta sa iti maresti capacitatea de a iubi. “Cum vrei ca altcineva sa te iubeasca cand tu nici macar nu ai invatat sa te iubesti pe tine?”

love

3 Responses to “Tipuri de dragoste”
  1. ingrid July 21, 2015
    • Daniel Urda July 21, 2015
  2. Ana October 12, 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *