Castigatorii Bucharest International Dance Film Festival

BIDFF – Bucharest International Dance Film Festival si-a desemnat castigatorii dupa cinci zile de competitie, proiectii speciale, experiente VR imersive, live video mapping, ateliere intensive si conferinte cu specialisti din domeniu.

In competitia internationala, unde au fost selectate 29 de scurtmetraje din 21 de tari, premiul pentru Cel mai bun film, in valoare de 1.000 de euro, a fost acordat scurtmetrajului „Belia” (r. Eman Hussein), din Egipt, pentru capacitatea acestuia de a scoate la lumina un subiect mai putin explorat precum munca zilnica dintr-un atelier auto. Iscusinta cu care „Belia” foloseste obiecte de zi cu zi pentru a compune un peisaj sonor fascinant se imbina perfect cu ritmul dictat de miscare si montaj. 

De asemenea, juriul a acordat si doua Mentiuni Speciale. „The Kitchen” (r. Vishwakiran Nambi), din India, deconstruieste intr-o maniera jucausa dansul indian traditional pentru a spune o poveste puternica despre rolul femeii in societatea contemporana. Redat cu ironie si umor, filmul e o fuziune de stiluri care propune o abordare relaxata, dar ferma asupra feminismului. „Fibonacci” (r. Tomáš Hubáček), din Republica Ceha, a impresionat juriul cu precizia regiei si imaginile picturale, dar si cu maiestria cu care reuseste sa integreze un concept matematic universal in structura filmului.

Dintre cele sase scurtmetraje romanesti selectate in competitia nationala, titlul de Cel mai bun film romanesc si un premiu in valoare de 500 euro a fost acordat peliculei „Public Figure” (r. Madalina Zaharia).

„Cosmogony”, un inedit performance digital live, în care dansatorii virtuali ai companiei Cie Gilles Jobin, aflați în studioul din Geneva, au apărut prin video mapping pe fațada Teatrului Odeon din București, a fost una din atracțiile  BIDFF 2021, reușind să prezinte în premieră un astfel de show, de la o distanță de 2000 km, cu sprijinul 360 Revolution.

Gilles Jobin, dansator, coregraf și regizor, conducătorul companiei Cie Gilles Jobin, a prezentat participanților, în cadrul unui eveniment dedicat, diferite proiecte de dans digital pe care le-a creat în ultimii ani și modul în care proiecte de colaborare precum Virtual Crossings pot oferi noi posibilități pentru artele performative, în timp ce Weronika Lewandowska – poeta, regizoare, scriitoare și producător executiv al „VR Nightss”, un poem erotic virtual prezentat la BIDFF VR ‘21, a vorbit  despre procesul de creare a experiențelor imersive.

Dance Filmmaking Lab, atelierul de film de dans susținut de Marlene Millar, membră a juriului BIDFF, precum și câștigătoare a Premiul pentru Cel Mai Bun Film Internațional la ediția trecută a festivalului, a oferit participanților posibilitatea de explora peisajul filmic ca spațiu creativ și performativ, la finalul celor trei zile de atelier rezultând 4 lucrări video realizate la fața locului de cei 17 participanți la atelier. 

Credit foto Doria Dragusin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *