„Potemkinistii”, in competitia oficiala la Festivalul “Curtas Vila Do Conde”

Scurtmetrajul „Potemkinistii”, regizat de Radu Jude, a fost inclus in competitia oficiala a celui mai important festival din Portugalia dedicat productiilor de scurtmetraj – “Curtas Vila do Conde International Film Festival”. Cea de-a 30 editie a evenimentului se desfasoara in perioada 9-17 iulie 2022, iar proiectia filmului regizat de Radu Jude va avea loc pe 11 iulie la Teatro Municipal.

Filmul va rula in prezenta regizorului Radu Jude, participarea scurtmetrajului in cadrul festivalului fiind sustinuta de Institutul Cultural Roman si Centrul National al Cinematografiei. Este cea de-a patra selecție a lui Jude in competitia “Curtas Vila do Conde” dupa: “Alexandra” (2007), “Trece si prin perete” (2014), “Cele doua executii ale Maresalului” (2018).

Filmul scris și regizat de Radu Jude pornește de la gestul de sfidare la adresa Rusiei făcut în 1905 de marinarii de pe Crucișătorul Potemkin, care au primit azil politic în România. În 2021, un sculptor (interpretat de Alexandru Dabija) încearcă să facă o lucrare inspirată de acest eveniment. „Potemkiniștii” este o comedie despre artă, istorie, memorie și cinema, descrisă de criticul de film Andrei Gorzo ca „o schiță de Caragiale încrucișată cu un video-eseu de Mark Rappaport”. 

Alexandru Dabija și Cristina Drăghici interpretează rolurile principale. Producătorul scurtmetrajului este Ada Solomon, iar producător executiv, Diana Caravia. Imaginea este semnată de Marius Panduru, montajul, de Cătălin Cristuțiu, iar sunetul, de Titi Fleancu. Designul și mixajul de sunet sunt realizate de Marius Leftărache, costumele, de Cireșica Cuciuc, coafura și machiajul, de Bianca Boeroiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *