“Moartea” baronilor locali

Un singur lucru este cert dupa alegeri: tacticile baronilor locali au dat gres pentru prima data dupa revolutie. PSD a suferit o infragere la un scor inimaginabil, la un scor la care nu s-ar fi gandit nici cei mai pesimisti simpatizanti PSD. Au avut toate atuurile la dispozitie, dar asta nu i-a ajutat cu nimic. Si sa nu credeti ca nu au facut tot posibilul pentru a-si asigura victoria.

1. Au dat o ordonanta de urgenta prin care au cules sute de primari de la PNL si PDL.
2. Au incurcat cat au putut ei de mult votul din diaspora.
3. Au dat pomeni electorale pe unde au putut (bugetari, pensionari, asistati social etc)
4. Au organizat cea mai mizerabila campanie posibila (sase case, “mandru ca sunt roman”, vanzator de copii, “nu ne vindem tara”, “eu sunt ortodox”, “de ce sa ne decida soarta cei care au plecat din tara”, au trimis fluturasi prin posta in care ii amenintau pe pensionari ca Iohannis o sa le taie din pensie, Iohannis nu are copii etc)
5. Au taiat CAS-ul in speranta ca vor convinge pe cineva ca PSD-ul se gandeste la economia tarii
6. Au strigat “Basescu” in toate colturile tarii
7. Au mintit/manipulat zilnic prin intermediul trompetelor numite Antena 3 si Romania TV
8. I-au acuzat pe PNListi ca protejeaza trei corupti in timp ce ei aparau 37
9. Au renuntat la bani europeni si autostrazi ca sa poata finanta primariile fidele
10. Au incercat sa rupa PNL-ul si chiar au reusit sa-l “fure” pe Tariceanu, un tradator care sper ca va iesi din politica foarte curand
11. Au facut alianta cu PPDD/Dan Diaconescu si PRM/Vadim Tudor
12. Au dat bani la biserici si i-au convins pe preoti sa il sustina pe Ponta
13. Au amenintat directori de scoli/spitale/alte deconcentrate
14. Au furat pe fata in ziua votului
15. Au amenintat observatori independenti

Cu toate acestea, cu toate ca au facut absolut tot posibilul sa castige, AU PIERDUT la o diferenta FOARTE MARE! Si sa nu credeti ca baronii nu si-au depasit performantele din trecut. Oh nu, listele suplimentare au fost pline de oameni “convinsi” de masinaria de vot PSD sa il sustina pe Ponta. Cu toate acestea, ceva nu a mers. Ce? Simplu! Oamenii din mediul urban au iesit la vot intr-o prezenta record din 1996 incoace.

Cine sunt acesti oameni? Genul de oameni care s-au saturat sa fie calcati in picioare, genul de oameni care nu pot fi cumparati cu pomeni electorale, genul de oameni cu studii/inteligenti care s-au saturat de manipularea si minciunile politicienilor, genul de oameni care VOR O SCHIMBARE!

Degeaba s-au chinuit baronii locali. Tactica lor merge numai la sate, acolo unde oamenii au fost obisnuiti sa voteze in functie de ceea ce primesc pentru a face asta. Si chiar si acolo tactica aceasta incepe sa nu mai functioneze. Surpriza pentru baronii locali? Orasele pe care le reprezinta! Orasele care l-au votat pe Iohannis, cu toate ca faceau parte dintr-un cunoscut fief PSDist.

Cateva exemple:
– orasul Iasi: Iohannis 60,16%, Ponta 39,83%
– orasul Focsani: Iohannis 53,7%, Ponta 46,3%
– orasul Suceva: Iohannis 51,5%, Ponta 48,5%
– judetul Constanta: Iohannis 57,06%, Ponta 42,93%
– orasul Bacau: Iohannis 59%, Ponta 41%
– orasul Barlad: Iohannis 50,39%, Ponta 49,61%
– judetul Maramures: Iohannis 60,27%
– Satu Mare: Iohannis 65%, Ponta 35%
– judetul Prahova: Iohannis 52,4%, Ponta 47,6%

Am o presimtire ca politica se va schimba foarte mult dupa aceste alegeri. Romanii le-au demonstrat politicienilor ca s-au saturat de minciunile lor si ca nu mai au de gand sa le suporte aroganta. Romanii s-au saturat! Romanii vor o schimbare! Politicienii ar face bine sa inteleaga aceasta lectie. Ah da, “scapa cine poate”!

Mai multe detalii despre rezultatele baronilor locali: aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *