Papioane
Desi in mod normal este asociat cu o tinuta formala, papionul are o origine mult mai umila. In secolul al XVII-lea, imbracamintea calaretilor croati din Razboiul de 30 de ani includea o bluza cu mai multe gauri decat butoane. Pentru a-si tine bluzele inchise si pentru a se deosebi de ceilalti luptatori, acesti mercenari au inceput sa bage o esarfa prin gaurile bluzei si sa-i faca un nod la gat. Cand l-au intalnit pe regele Ludovic al XIV-lea (Regele Soare), acesta a fost impresionat de stilul croatilor.
A fost atat de impresionat incat le-a ordonat croitorilor lui sa creeze un accesoriu similar pentru uz personal. La scurt timp dupa, regele Soare a facut portul papionului obligatoriu la ocazii formale.
Astazi? Cand vine vorba de o tinuta formala, papioanele sunt o alternativa pentru cravate. Nu sunt atat de populare, poate si pentru ca foarte putini stiu sa-l lege dar nu acesta este singurul motiv. In orice caz, ele sunt folosite atat de putin incat au inceput sa fie asociate cu un stil nonconformist. Asta nu inseamna insa ca il puteti purta doar pentru o ocazie formala. Nici pe departe. Acesta poate fi folosit si in cazul unei tinute casual, la blugi, camasa si tenisi. Nu este chiar tinuta pe care eu as alege-o dar fiecare cu gusturile lui.
Cate tipuri de papioane exista? Papioane colorate, papioane pentru femei, de gala, casual, pentru copii, duble, self-tie si multe altele.
Aveti de unde sa alegeti. Daca vreti sa scoateti in evidenta stilul vostru stilistic, tot ceea ce trebuie sa faceti este sa alegeti un papion care necesita nodul facut si sa alegeti din multitudinea de culori, modele si texturi.