Vanzarea unui apartament

Foarte multi oameni cred ca partea cea mai grea in vanzarea unui apartament este gasirea unui cumparator. Sunteti siguri de asta? Mai ganditi-va o data. Sigur, sa gasesti un cumparator nu este deloc simplu. Dar asta depinde si de apartamentul pe care il vinzi. Daca are toate dotarile si este intr-o zona buna, aveti toate sansele sa nu asteptati prea mult pana vine cineva.

Numai ca lucrurile nu se opresc aici. Oh nu, nici pe departe. Problemele de abia atunci incep. Va trebui sa mergi la un notar pentru a vedea cum se realizeaza vanzarea. Notarul o sa iti dea o lista cu actele necesare si lucrurile pe care trebuie sa le faci inainte ca apartamentul sa fie vandut.

Actele necesare + lucrurile pe care trebuie sa le faci sunt urmatoarele:
– actul de identitate (original + copie)
– certificatul de casatorie sau sentinta de divort (original + copie)
– actele de proprietate (original + copie)
– documentatia cadastrala, intabularea
– extrasul de carte funciara pentru vanzare
– certificatul fiscal pentru vanzare (de la primarie)
– adeverinta eliberata de Asociatia de Proprietari
– facturile de apa, curent si gaz platite pana in ziua vanzarii (da, va trebui sa mergi la fiecare distribuitor in parte)
certificat energetic ieftin (trebuie sa aveti grija la pret; un certificat ar trebui sa coste in jur de 150 lei pentru un apartament cu doua camere)

In caz ca nu stiati, certificatul energetic este un document obligatoriu de care aveti nevoie in momentul vanzarii sau inchirierii unei locuinte. Acesta incadreaza locuinta intr-o clasa energetica, se emite pe adresa apartamentului si are o valabilitate de 10 ani.

Documentele necesare:
– Releveul apartamentului sau al casei (scara 1:100)
– Plan de incadrare in zona (scara 1:500)
– Anul construirii locuintei
– O lista a imbunatatirilor efectuate (reabilitare termica, geamuri termopane, calorifere noi, centrala termica etc.)
Gasiti toate aceste documente/informatii in actele de cadastru/intabulare ale apartamentului.

Cum puteti obtine un astfel de certificat? Destul de simplu. In cazul in care notar nu va recomanda pe cineva (se intampla des), puteti sa intrati pe internet si sa cautati o firma din apropierea voastra care se ocupa de asa ceva.

Si in caz ca nu stiati, o astfel de firma se ocupa si de realizarea unui audit energetic. Auditul energetic este o analiza complexa a constructiei si a tuturor instalatiilor sale (apa calda, incalzire etc) si o sa aveti nevoie de el doar in cazul in care vreti sa reabilatati termic blocul in care locuiti.

Bineinteles, dupa ce o sa aveti toate aceste acte la dispozitie, o sa puteti vinde apartamentul. Parca nu mai suna atat de complicata partea in care trebuie sa gasesti un cumparator, nu-i asa?

 

One Response to “Vanzarea unui apartament”
  1. Farcas Gelu Danut October 26, 2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *