Imobiliare: De ce aleg oamenii cartierele rezidentiale
Vali ne spune pe scurt, intr-un articol (Imobiliare: Avantgarden3 e mișto, doar sa nu locuiești acolo), care sunt problemele din Avantgarden (cartier rezidential din Brasov): un singur drum de acces, aglomeratie in toata zona, blocuri care inca se construiesc etc.
Cu toate acestea, eu am cautat acum vreo doua saptamani o locuinta acolo si, spre surpriza mea, nu am gasit nimic disponibil (cu exceptia celor de la parter sau de la ultimul etaj). Toate erau deja vandute sau rezervate. Asadar, de ce aleg oamenii sa stea intr-un cartier rezidential?
1. Pretul
Avand in vedere ca am studiat bine piata din Brasov, fiind in cautarea unei locuinte, pot sa va asigur ca preturile din oras sunt foarte mari. In Avantgarden, o garsoniera de 38 mp (3,94 mp terasa) porneste de la pretul de 31.600 euro. In Brasov, oricat ai cauta, nu ai sanse sa gasesti o garsoniera atat de mare si la pretul ala.
Ba s-ar putea sa ai surpriza sa ti se ceara vreo 30.000 de euro pe o garsoniera de 28 mp, fara balcon, fara centrala termica, si la un etaj la care sunt sanse mari sa ti se faca rau de inaltime.
2. Dotarile
Locuintele din Avantgarden sunt noi. Totul este nou: gresie, faianta, termopane, centrala. Nici nu va imaginati cate locuinte din Brasov nu au nici macar o amarata de centrala. Unii nici macar nu au separarea de gaz facuta. Altii vor 29.000 de euro pe o garsoniera de 28 mp (fara separare gaz, fara centrala).
Nu va mai spun cate garsoniere/apartamente mizerabile am gasit in orasul asta. Unele au fost tinute in chirie (si au fost distruse de chiriasi), altele n-au mai vazut varul din ziua in care au fost construite. Nu aveti idee cate locuinte cu mobila “clasica” o sa gasiti in oras. Sau cate “locuinte” necesita renovari… pentru ca nu au vazut in viata lor gresie, faianta, termopane.
Majoritea nu stiu cum sa isi vanda locuinta.
3. Spatiul
Deja am mentionat acest detaliu la punctul 1, dar merita repetat. Este foarte greu sa gasesti o garsoniera spatioasa in Brasov. Una de 40 mp este ca un vis frumos. Sigur, puteti sa cumparati asa ceva, dar trebuie sa cautati in Racadau, iar pretul sare de 36.000 de euro. Asta daca aveti noroc sa gasiti una disponibila, pentru ca acestea nu prea se vand.
4. Problemele ascunse
Viata este plina de surprize. Poti sa cumperi o locuinta si, dupa o perioada, sa descoperi ca ti s-a stricat centrala. Sau poate ti se sparge o teava. Poate peretii sunt mucegaiti sau crapati. Sau poate dai de un proprietar care nu are toate actele in regula.
Intr-o locuinta dintr-un cartier rezidential nu prea ai sanse sa patesti ceva de genul. Bine, mai sunt si exceptii. Am auzit de un caz in care un nou proprietar dintr-un cartier rezidential s-a trezit cu tavanul in cap. Si sunt sigur ca mai exista si alte povesti asemanatoare.
5. Vecinii
Aici nu pot sa bag mana in foc, dar avand in vedere ca este un cartier nou construit, majoritatea banuiesc ca spera ca cei care cumpara o locuinta aici nu sunt chiar salbatici. Probabil multi isi doresc sa dea peste oameni cel putin normali. Banuiesc ca speranta moare ultima.
Parti negative ale unui cartier rezidential? Dureaza cel putin un an pana o sa poti sa intri in locuinta achizitionata. Si da, nu o sa stii niciodata cate blocuri o sa mai apara in zona dupa ce te muti tu acolo…