Noul cod rutier. Ce trebuie sa știi despre el?
La inceputul anului 2019 a intrat in vigoare un nou cod rutier. Sunt multe modificari, motiv pentru care este necesar noul cod rutier pe intelesul tuturor, ceea ce a adus in librarii o serie de titluri de acest fel.
Una dintre cele mai bune carti este Noul Cod rutier 2019 de Marius Stanculescu, insa pana sa ajungi sa o cumperi, trebuie sa stii cateva dintre cele mai importante modificari.
Care sunt cele mai importante modificari aduse de acest cod?
1. Nu doar soferii sunt sanctionati, ci si biciclistii. Cei care circula pe doua roti propulsate de forta fizica si fac greseli, risca amenzi. Daca, spre exemplu, exista pista de biciclete iar ei circula pe drum, riscurile pe care si le asuma sunt foarte mari. Acelasi lucru este valabil si daca tre pe culoarea rosu a semaforului.
2. Apar permisele in format europan. Cei care isi reinnoiesc permisele descopera ca sunt diferite de cele vechi. Acestea sunt aliniate la normele europene si includ o serie de elemente de siguranta care le fac imposibil de falsificat.
3. Pierderea permisului nu este o tragedie. Daca pierzi permisul de conducere, il distrugi din greseala sau iti este furat, vei primi un duplicat in schimb, valabil pana in momentul in care era valabil si cel pierdut. Acesta poate sa fie acordat fara necesitatea unui examen medical.
4. Cresc amenzile. Un punct de amenda este de 10% din salariul minim pe economie. Acest lucru inseamna ca, datorita cresterii salariului minim, este de 70-80 de lei. O amenda pentru nepurtarea centurii de siguranta, spre exemplu, este de 240 de lei. O amenda pentru folosirea telefonului mobil la volan este asemanatoare iar una pentru depasirea vitezei legale cu peste 50 km pe ora este intre 720 si 1600 de ei.
5. Mopedele nu vor mai putea fi folosite fara permis. Daca pana acum mopedele puteau fi folosite fara permis si 200000 de oameni se bucurau de acest lucru, conform noului cod rutier oricine conduce un astfel de vehicul trebuie sa aiba un permis de conducere. Din fericire, este valabil orice permis, pentru orice categorie. Varsta minima pentru conducerea unui moped este de 16 ani.
Cei care nu au un permis de conducere pentru alta categorie, trebuie sa obtina categoria AM, in care sunt incluse mopedele, scuterele, ATV-urile si alte vehicule cu motor care au capacitate mica.
6. Categoria A va putea fi obtinuta doar la 24 de ani. Tinerii care doresc sa conduca motociclete nu vor mai putea sa o faca pana nu implinesc 24 de ani. Daca pana acum puteai sa ai un permis de motociclist de la varsta de 21 de ani, numarul mare de accidente a dus autoritatile la concluzia ca trebuie sa creasca varsta.
7. Conform noului cod rutier, subcategoriile de permis sunt acum categorii.
8. Daca iti este lovita masina in parcare trebuie sa ajungi la politie in maxim 24 de ore.
Cu siguranta, modificarile sunt multe si orice sofer trebue sa stie noul cod rutier. Din fericire, descoperim la cartile cu noul cod rutier pret mic. Daca esti sofer, este o carte aproape obligatorie pe care trebuie sa o ai in biblioteca si pe care trebuie sa o rasfoiesti din cand in cand. In caz contrar, s-ar putea sa te trezesti cu amenzi pe care nu stiai ca le risti.