Ce este urostomia si la ce trebuie sa te astepti in astfel de probleme
Impactul unei stome asupra vietii pacientului este putin discutat si este adesea subestimat, precum si contributia stomaterapiei la calitatea vietii legate de sanatate. Prin stomaterapie, un pacient cu stoma, poate duce o viata normala, fara a se considera un om cu handicap. Exita mai multe tipuri de stome si anume colostoma, ileostoma si urostoma. In acest articol vom vorbi despre urostoma si vom afla exact ce presupune.
Sistemul urinar al corpului uman este compus in principal din rinichi care produc urina, uretere care sunt „tuburi” care leaga rinichii de vezica si transporta urina, vezica care actioneaza ca un rezervor si contine urina, uretra care este un „tub” care la barbati care trece prin prostata si penis, si transmite urina din vezica la exterior.
Ce este urostoma? Consta in prinderea unui tract al tractului urinar de peretele abdomenului si permiterea eliminarii urinei in afara sau direct din ureterele conectate la piele, denumita „ureterocutaneostomie”, sau prin utilizarea segmentelor tractele intestinale izolate adecvat, interpuse intre uretere si piele: aceasta din urma se numeste derivare Bricker. Din ambele tipuri de stoma, urina se va scurge constant si continuu. In cele din urma, o caracteristica este necesitatea de a introduce un cateter (sau stent) in orificiile stomei pentru a preveni inchiderea.
Cand se face o urostomie? Atunci cand calea fiziologica nu mai poate functiona, trebuie configurata o cale diferita pentru a lasa urina sa iasa. In majoritatea cazurilor, bolile care implica utilizarea unei stome urinare privesc vezica urinara si indepartarea acesteia. De obicei, urostomia Bricker si ureterocutaneostomia unilaterala sunt plasate pe partea dreapta a abdomenului, in partea de jos, in timp ce ureterocutaneostomia bilaterala este plasata pe dreapta si stanga abdomenului, intotdeauna sub centura.
Pasii pentru gestionarea corecta a urostomei sunt diferiti fata de cei urmati pentru colostomie si ileostomie. Trebuie sa ai intotdeauna la indemana:
– punga de plastic pentru eliminarea deseurilor;
– sapun de calitate;
– servetele de unica folosinta sau piese textile lavabile la 90 ° C;
– hartie igienica;
– foarfeca cu varful curbat;
– prosop moale;
– punga de rezerva (gaura trebuie taiata la acelasi diametru ca si stoma).
Dupa scoaterea pungii, cu ajutorul hartiei igienice, se indeparteaza orice reziduuri. Folosind un prosop, apa calda si sapun, se spala usor cu o miscare de la stoma spre exterior.
De asemenea, pentru urostoma este indicat sa usuci bine pielea inainte de a aplica punga (tamponand usor zona). In acest moment, noua punga poate fi aplicata. Cat de des schimbi punga? In general, se schimba o data pe zi.
Urostoma, spre deosebire de colostoma si ileostoma, nu necesita indicatii dietetice speciale. Persoana cu derivare urinara poate mentine aceeasi dieta urmata inainte de operatie. Cu toate acestea, trebuie limitata consumarea unor anumite produse deoarece produc aciditate in urina si miros urat. Astfel trebuie sa eviti: sparanghelul, ardeiul, hamsiile, carnatii, ceapa, conopida, broccoli, ouale si branzeturi. De asemenea, in acest caz, indicatiile descrise sunt sfaturi, nu interdictii!
Daca amplasarea unei stome are un impact puternic asupra vietii tale, poti cauta sfaturi si multe alte lucruri legate de aceasta situatie, care te vor ajuta sa treci mai usor peste tot. Nu esti singur si viata cu stoma poate continua in mod normal.