Festivalul Corona Old Music
Centrul Cultural ,,Reduta”, in parteneriat cu URBANIADA si TAMTAM organizeaza in perioada 14-15 august 2021, prima editie a Festivalului de Muzica Veche CORONA OLD MUSIC la Brasov. Evenimentul pune accent pe muzica secolelor XIII-XVII cu mici escapade in afara acestui interval temporal, cu insertii ale muzicii de traditie orala din repertoriul traditional muntenesc.
Avându-i ca invitați pe Cimpoierii din Transilvania și pe cel mai cunoscut interpret actual al muzicii lăutărești din țară, nimeni altul decât Simion Bogdan Mihai, publicul brașovean va avea parte de concerte încărcate de eleganță, culoare și vivacitate.
„Cimpoierii din Transilvania” este un grup gândit şi realizat special pentru spectacolele care au loc în pieţele oraşelor, abordând muzica medievală şi tradiţională într-un mod original.
Întoarcerea în timp, propusă de „Cimpoierii din Transilvania” poartă ascultătorul pe tărâmuri încărcate de istorie, printre cruciade și povești de dragoste. O călătorie de suflet, care va alunga gândul de la trecerea ireversibilă a timpului.Repertoriul trupei include piese realizate în aranjamente cât mai apropiate de muzica anilor 1250-1650, muzicienii folosind copii după instrumente istorice și costume specifice perioadei medievale.
Festivalul va oferi posibilitatea unica de performare pentru muzicieni. Muzica veche va fi interpretata pe instrumente de epoca, respectiv copiile lor moderne in maniera istorica si va constitui un prilej unic de animare si incantare pentru publicul larg.
Simion Bogdan-Mihai & Lăutarii de mătase – Taraf tradițional muntenesc
Sound-ul primului sfert de secol XX: acordeon german antebelic (hohner), țambal de concert maghiar, contrabas și cobză. Repertoriul cuprinde muzici de tradiție orală, cu precădere din sudul țării, majoritatea „scrise” în perioada 1850-1900. Simion Bogdan-Mihai este cobzar și interpret de muzici țărănești și lăutărești. Este pasionat atât de folclorul românesc, cât și de cântecele comunităților conlocuitoare.
Este gazda emisiunii ,,Muzică despre cine suntem” (Radio Guerrilla) și jurat în cadrul emisiunii ,,Vedeta Populară” (TVR 1). A îngrijit o culegere de folclor din satul Romos (județul Hunedoara), realizată în anii ’60 de către Estera Drăgan și are în pregătire volumul ,,De jale și de dragoste de pe piatra Bucureștiului” – interviuri cu lăutari bucureșteni, despre muzica lăutărească (15 iulie 2021). În data de 1 iunie 2021 și-a lansat primul EP (,,Valahia în Demol”), produs de Adrian Despot. Albumul va fi disponibil, într-o ediție limitată, pe vinil din 15 octombrie 2021.
Programul festivalului va fi urmatorul:
Sambata,14 august 2021:
ora 17:00 – CORESI SHOPPING RESORT
CONCERT, CIMPOIERII DIN TRANSILVANIA
ora 21:00 – ALEEA TIBERIU BREDICEANU
CONCERT, SIMION BOGDAN MIHAI SI LAUTARII DE MATASE
Duminica, 15 august 2021:
ora 15:00 – STRADA REPUBLICII
FLASH MOB, CIMPOIERII DIN TRANSILVANIA
ora 16:00 – PIATA SFATULUI
CONCERT, CIMPOIERII DIN TRANSILVANIA