“Anonimul” – VIS. VIAȚĂ, documentar despre despre Gen Z

Lungmetrajul documentar de debut al regizoarei Ruxandra Gubernat, VIS.VIAȚĂ (Imaginary Youth), va avea încă o avanpremieră în cadrul Festivalului Internaţional de Film Independent „Anonimul”  din localitatea Sfântu Gheorghe din Delta Dunării, în data de 15 august, la ora 12:15.

Gândit și realizat ca un exercițiu de înțelegere a realităților adolescenței, filmul este un documentar observațional care urmărește timp de 4 ani trei protagoniști din medii sociale diferite, aflați la vârsta primelor decizii importante: Una – o actriță, Habet – un trapper și Ștefania – o activistă de mediu. Între dileme legate de viitor și planuri, drame și posibilități aparent infinite, cei trei adolescenți deschid o ușă spre o lume de oameni suficient de mari pentru a fi responsabili pentru deciziile lor dar nu mereu îndeajuns de mari pentru a fi luați și în serios.

Subiectele filmului includ presiunea socială de a reuși, așteptările proprii și temerile de eșec, de la dorința de a emigra, la sănătatea mintală/anxietatea cu care se confruntă adolescenții, la probleme de familie, consum de droguri sau impactul și consecințele Covidului asupra tinerilor. 

Primul film documentar despre Gen Z produs în România este rezultatul unui proces de lucru de 5 ani, caracterul observațional imprimând o amprentă foarte personală poveștii. Filmările realizate de echipă sun apropiate de protagoniști și combinate cu filmări cu telefonul realizate chiar de cei trei adolescenți în stilul Insta story/TikTok, cu o editare dinamică și o coloană sonoră ce este un personaj în sine. 

Filmul este regizat de Ruxandra Gubernat, filmat de Andrei Dudea, produs de Monica Lăzurean-Gorgan și Elena Martin, prin casa de producție Manifest Film, realizat în co-producție cu Avanpost Media, Patrupetrei, Ruxandra Gubernat-Rammelt, cu sprijinul Creative Europe Programme – MEDIA of the European Union și UPFAR ARGOA. VIS.VIAȚĂ (Imaginary Youth) va avea premiera în cinematografele din România în toamna acestui an.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *