HISTORY Channel – Spioanele pierdute

Din 12 februarie, miercurea, de la ora 22:00, HISTORY Channel introduce telespectatorii în universul plin de riscuri al spionajului, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, cu seria-documentar „Spioanele pierdute” (The Lost Women Spies, 2024). Producția are 6 episoade de o oră și este inspirată de documentele secrete ale spioanei Vera Atkins (1908-2000), care au fost găsite într-o magazie dintr-o grădină din Cornwall, în anul morții acesteia. 

În dosare era detaliată viața agentelor secrete din Marea Britanie, folosite de prim-ministrul Winston Churchill în timpul războiului, de care Vera era responsabilă. Când unele dintre aceste femei au dispărut fără urmă, ea a decis să le afle soarta, sfidând autoritățile britanice. Dosarele ei desigilate au dezvăluit povestea femeilor devenite spioni și a celei care le-a condus – o adevărată „doamnă de fier” de origine română.

Vera Maria Rosenberg a fost, probabil, cea mai importantă femeie spion din Al Doilea Război Mondial. Născută în 1908, la Galați, a crescut într-o familie prosperă și a făcut parte din lumea cosmopolită a Bucureștiului interbelic. În 1937 a plecat la Londra, unde făcuse anterior studii de secretariat și și-a schimbat numele în cel al mamei (Atkins). În 1941, a fost recrutată ca secretară la Special Operations Executive (SOE) – serviciul de operațiuni speciale creat de Winston Churchill.

A ajuns rapid șefa departamentului care se ocupa de Franța și, din spatele biroului, evalua și dirija spionii de sex feminin. Agentele ei au participat la nenumărate operațiuni vitale, inclusiv la pregătirea debarcării din Normandia. Principala ei contribuție a fost însă alta: după închiderea SOE, a insistat să descopere ce s-a întâmplat cu 100 de agenți încă dispăruți, dintre care 16 femei. În ciuda opoziției inițiale a autorităților, a luat interviuri și a mers pe urma lor, din sediul Gestapo din Paris până în lagărele de concentrare Natzweiler, Buchenwald, Ravensbrück și Dachau, pentru a se asigura că li se află soarta și contribuția le este recunoscută.

În 1987, Vera Atkins a primit de la președintele francez François Mitterand Legiunea de Onoare pentru aportul ei la eliberarea Franței. După război, Vera a lucrat pentru UNESCO, s-a pensionat și s-a retras într-un orășel britanic (Winchelsea). Românca a inspirat câteva personaje de film și serial, iar fanii HISTORY Channel o țin poate minte din seria-documentar „Războiul spionilor”, difuzată de postul TV în 2019 și prezentată de Damian Lewis. În plus, viața ei a făcut subiectul unei cărți publicate și în România: „Secretele Verei Atkins. Povestea unei românce spion în Al Doilea Război Mondial” de Sarah Helm.

Pentru a descoperi întreaga poveste a Verei Atkins, nu rata premiera „Spioanele pierdute”, la HISTORY Channel, pe 12 februarie, de la ora 22:00! Un nou episod va fi difuzat în fiecare miercuri, la aceeași oră.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *