Acordul gramatical si folosirea gresita a sa
Folosirea gresita a limbii romane, chiar de catre vorbitorii nativi ai acestei limbi, este din ce in ce mai frecventa. Dezacordul este, poate, cea mai intalnita greseala. Daca atunci cand ne raportam la strainii care invata limba romana, dezacordul este justificat, atunci cand ne referim la vorbitori nativi, dezacordul este cauzat de alte probleme:
Lipsa de interes. Chiar daca detin un dictionar explicativ in casa, un dictionar de expresii, un DOOM sau o carte de gramatica, oamenii care fac greseli sunt mult prea putin interesati in a le deschide, deoarece nu sunt educati in acest sens.
Lipsa de educatie. Educatia precara este o problema grava, care rezulta dintr-un sistem neperformant.
Prezenta intr-un mediu social defavorizat. Ambele probleme de mai sus converg intr-o problema ceva mai mare. Prezenta intr-un mediu social defavorizat, unde nu exista acces la cultura si unde oamenii sunt preocupati doar de satisfacerea nevoilor uzuale, duce la dezacorduri grave si la probleme in comunicare.
Care sunt dezacordurile intalnite cel mai des?
Dezacord in numar pentru persoana a III-a. Un astfel de dezacord, prezent intre subiectul si predicatul unei propozitii, este extrem de deranjant pentru toti cei care il aud. Spre exemplu “Ce-s cu aceste carti?” este o exprimare foarte intalnita, care poate sa fie evitata. Astfel de dezacorduri sunt intalnite indeosebi in graiul muntean, asadar ele pot fi percepute si drept regionalisme morfologice.
Dezacord intre articolul posesiv si substantiv. Intalnim frecvent si dezacorduri in gen si numar intre articolul posesiv (al, a, ai si ale) si substantiv. Spre exemplu, “cei doi catei a fratelui meu” este o exprimare gresita, care poate atrage o multime de probleme in societate.
Dezacord dintre numeral compus si substantiv determinat. Parca nu chiar atat de grav, dar totusi deranjant, este dezacordul dintre numeralul compus si adjectivul care il succede. Astfel, intalnim destul de des exprimari precum “doisprezece mii de lei” sau “douazeci si unu de carti” cand de fapt corect ar fi “douasprezece mii de lei” si “douazeci si una de carti”.
Cum putem sa eliminam, pe cat posibil, problemele de acest fel?
Este greu de crezut ca persoanele care deja folosesc dezacorduri pot sa isi schimbe modul de vorbire. Copiii insa, au o alta sansa. Astfel, schimbarea se poate face printr-o educatie mai buna, lucru pentru care trebuie sa muncim cu totii.