Balkanik Festival se intoarce intre 9 si 11 septembrie la Gradina Uranus
Balkanik – World Music Festival, eveniment recunoscut pentru atmosfera sa unica, artistii inediti pe care publicul are ocazia sa ii descopere, spiritul incluziv si caracterul de melting pot cultural pentru comunitatile din Bucuresti, se intoarce intre 9 si 11 septembrie la Gradina Uranus, pentru a IX-a editie. Biletele sunt deja disponibile pe www.entertix.ro/bilete/12516/balkanik-festival-9-9-11-septembrie-2022-gradina-uranus-bucuresti.html.
Artistii care vor urca pe scena festivalului, in aceasta toamna, sunt ONUKA (Ucraina), BABA ZULA (Turcia), ORANGE BLOSSOM (Franta), BUBLICZKI (Polonia), MESZECSINKA (Ungaria), TARAF FLAMENCO (Romania-Argentina), SURORILE OSOIANU (Republica Moldova), IARBA FIARELOR (Romania), si un proiect special ORIENTAL SESSION (Romania):
ONUKA (Ucraina) pentru prima data la Bucuresti – Solista Nata Zhizhchenko si-a propus sa revitalizeze vechile traditii si instrumentele populare clasice (precum bandura si sopilka), ce au disparut din Ucraina in perioada sovietica. Albumul de debut al grupului ONUKA a fost lansat pe 15 octombrie 2014 si a devenit cel mai bine vandut album al lunii in iTunes Ucraina. Primul lor EP, Look, a fost lansat pe 15 mai si a ajuns pe locul 1 in iTunes Ucraina. ONUKA a lansat un al doilea EP, Vidlik, pe 8 februarie 2016. EP-ul include cinci piese: Svitanok, Vidlik, Other (intro), Other, si 19 86. Zhyzchenko mentioneaza dezastrul de la Cernobil si impactul sau asupra Ucrainei ca avand o influenta majora in crearea albumului. Numele EP-ului, Vidlik, inseamna un nou inceput, sau numaratoarea inversa.
BABA ZULA (Turcia) readuce la Balkanik Festival „sunetul spatiului din Istanbul”, altfel spus, un Oriental dub sau un rock’n’roll psihedelic energic si nemaiauzit, care a reusit sa inventeze calatoria in timp si spatiu, teleportandu-si ascultatorii pe malul vechiului Bosfor! Zula a atins prima oara succesul datorita coloanei sonore a documentarului realizat de Alexander Hacke Crossing The Bridge – The Sound of Istanbul. Din acel moment, grupul si-a castigat un loc important in scena muzicii turcesti contemporane. Muzica lor se naste din traditie, insa ramane deschisa la dinamismul metropolei. „Radacinile sunt foarte importante pentru noi – sunt radacini pe care sustinatorii globalizarii ar dori sa ni le taie. Totusi, diferentele sunt bune, pentru ca oamenii si culturile nu sunt niciodata identice si nici nu ar trebui sa fie”, spune Akman.
ORANGE BLOSSOM (Franta) a fost marea descoperire a publicului de la Balkanik Festival la editia din 2016, cand dupa 20 de ani de activitate si o pauza de 9 ani, trupa a revenit cu o energie extraordinara pe scena si un nou album captivant, Under the Shade of Violets, un hibrid exotic la granita dintre trip hop, new wave, pop-rock, muzica araba si afrobeats. Stabiliti in Nantes, Franta, cei patru muzicieni sunt vocalista Hend Ahmed Hassan din Egipt, violonistul Pierre-Jean Chabot (PJ Chabot) din Franta, percutionistul Mathias Vaguenez si Carlos Robles Arenas, baterist si sampler din Mexic. inca din anii ’90, Orange Blossom au cucerit publicul de pretutindeni cu infuzia nemaiauzita de heavy-electronica si ritmuri orientale. in 2022, trupa inregistreaza un nou album efervescent.
BUBLICZKI (Polonia) – pentru prima data in Romania – este un septet infiintat in 2007, la initiativa lui Mateusz Czarnowski. Primul succes serios in cariera ansamblului a fost premiul al doilea la Festivalul International „Mikołajki Folkowe” din 2008. in 2009, grupul a primit un premiu intai si premiul „Burza Barw” (in engleza „Torrent of Bravos”) la editia din 2009 a Festivalului National „Nowa Tradycja” (Noua Traditie). in ianuarie 2010, Folkers Label a lansat albumul de debut al colectivului „Opaa!”. In 2013, ansamblul a lansat un alt album de studio „Trubalkan”. De-a lungul intregii cariere, Bubliczki a sustinut sute de concerte in diferite locuri, atat in Polonia, cat si in strainatate (Belgia, Germania, Franta, Israel, Olanda, Austria, Lituania, Elvetia, Norvegia), urmand a trece si Romania pe aceasta lista, odata cu noua editie Balkanik Festival.
MESZECSINKA (Ungaria) Meszecsinka (pronounce: “Mesetchinka”) este una dintre cele mai apreciate trupe de world music din Ungaria, conform revistei Dal+Szerző, editie speciala WOMEX, muzica lor fiind indragita de iubitorii genului din Europa si America de Nord.
TARAF FLAMENCO (Romania-Argentina) este un grup muzical creat la Bucuresti in 2022, de catre curatoarea Balkanik Festival, Ligia Kesisian. Taraf Flamenco va debuta in forta in cadrul celei de-a IX-a editii a Balkanik Festival. Trupa este formata din muzicieni romani, romi si argentinieni, in jurul unui repertoriu in care se reunesc sub aceleasi ritmuri muzici spaniole, lautaresti si romante din vechiul Bucuresti. Cu instrumente de la vioara si tambal la cajon si chitara spaniola, o solista din Iasi, Ioana Tatarusanu, cu o voce ce aminteste de tanara Maria Tanase –, si un muzician argentinian, Lucas Molina, Taraf Flamenco zguduie granitele dintre muzicile lumii, ringurile de dans si creeaza o atmosfera ca la Buenos Aires, Sevilla, si Bucurestii secolului trecut, propunandu-si sa transforme scena festivalului intr-o punte ce uneste organic mai multe culturi care ajung sa se exprime intr-o limba comuna.
SURORILE OSOIANU (Republica Moldova) – cvintetul a fost fondat in anul 1980, la Chisinau, de catre binecunoscutul etnomuzicolog Andrei Tamazlacaru. Formatia Zdob si Zdub a facut cunostinta cu Surorile Osoianu in anul 2003, iar impreuna au inregistrat doua piese: DJ Vasile si Miorita. Una dintre cele mai cunoscute piese ale lor, Trece-un nouras pe sus, a putut fi auzita pe genericul filmului Ana, mon amour, regia Calin Peter Netzer. Cele mai recente colaborari ale lor sunt cele cu Subcarpati si Lupii lui Calancea. La Balkanik Festival, Surorile Osoianu vor fi acompaniate de tineri muzicieni din Romania.
ARSEN PETROSYAN QUARTET (Armenia) – Arsen Petrosyan a aparut ca unul dintre principalii muzicieni ce duc mai departe mostenirea dudukului armenesc. Pe urmele unor maestri consacrati ai dudukului, precum Djivan Gasparian si mentorul sau Gevorg Dabaghyan, Petrosyan a reusit sa-si croiasca propria cale prin diverse colaborari cu Steve Hackett (Genesis), compozitorul Ihab Darwish si, printre altele, cu oudistul Omar Bashir. impreuna cu cele doua ansambluri ale sale, A.G.A Trio si Cvartetul Arsen Petrosyan, a cantat in toata Europa, Orientul Mijlociu, Asia Centrala si Caucaz.
IARBA FIARELOR (Romania) este o trupa de muzica neaosa din Transilvania, ce actualizeaza temele si motivele muzicale folclorice omniprezente in interiorul arcului carpatic. Compus din 12 piese, albumul lor „Descult” trateaza intr-o aura proprie diferitele genuri arhaice romanesti: doina, cantecul de haiducie si cel razboinic, cantecul fecioresc, cel de joc, de dor si balada populara. Primul material discografic al formatiei include single-ul „Domnisor”, lansat in noiembrie 2019, doina de stamparare pe ritmuri tribale si jungle ‘incetuc, cu treaba buna (Ioane)’ si o mantra romaneasca cu haulituri in aer stravechi.
ORIENTAL SESSION – Radu Varga, Cosmo & Sfichy (Romania) este un proiect original, prezentat pentru prima data in aceasta forma, in cadrul Balkanik Festival. In ultimii ani, sub indrumarea unor maestri iranieni si turci din Germania, Radu Varga isi dedica aproape exclusiv timpul de studiu pentru aprofundarea unor instrumente si traditii muzicale orientale: sistemul Radif persan prin intermediul Santurului si sistemul de Makam turcesc prin Ney. Cosmo este un percutionist pasionat de sonoritatile din spatiile orientale, doctorand pe tema muzicii rromilor din Turcia. Prin intermediul diverselor experiente, isi formeaza o colectie vasta de ritmuri din diverse traditii turcesti (köçek, türkü, otomana) si le adapteaza la muzica romaneasca si moderna. Sfichy Daniel este un acordeonist roman versatil, membru al grupului Stema si performeaza alaturi de numeroase trupe ce reinterpreteaza sunetele traditionale. Cu ajutorul adaptarilor moderne ale acordeonului sau, reuseste sa foloseasca microtonuri pentru a interpreta melodii din diverse sisteme orientale.
Gradina Uranus, care gazduieste faimosul turn de apa proiectat de Anghel Saligny, unul dintre cele mai frumoase monumente istorice din Bucuresti, este unul dintre putinele spatii care au supravietuit din vechiul cartier Uranus, demolat in vremea dictaturii comuniste, pentru construirea Casei Poporului. Balkanik Festival se intoarce acasa, in aceasta mare gradina din centrul Bucurestiului, un spatiu magic care a gazduit primele 6 editii, inainte ca evenimentul sa se mute, vreme de doi ani, la Gara Regala Baneasa. Pe langa concerte, atmosfera va fi completata de un targ mestesugaresc, bucatarii internationale cu preparate traditionale si reinterpretate, scenografii la intersectia dintre Est si Vest, urban si rural.
Balkanik Festival este un eveniment care si-a propus, inca de la prima editie, sa aduca impreuna comunitatile, sa promoveze incluziunea, intelegerea si acceptarea altor culturi, prin muzica si alte arte. La aceasta editie, festivalul lanseaza un call pentru o expozitie inedita de fotografie – apelul nu se adreseaza fotografilor profesionisti, ci tuturor celor care doresc sa impartaseasca povesti de familie, impreuna cu imagini mai vechi sau mai noi, din albumele de fotografii. Toti cei care doresc sa raspunda apelului, sunt invitati sa posteze public, pe Instagram sau Facebook, o fotografie de familie, impreuna cu o scurta istorioara despre bunici, strabunici, alte rude sau apropiati, din comunitati diferite, cu origini diferite, folosind hashtag-urile #BakanikIsBack si #BalkanikStories. Cele mai simpatice fotografii sau istorioare vor fi alese de organizatori si vor face parte dintr-o expozitie ampla la cea de-a IX-a editie a evenimentului, la Gradina Uranus, si pe site-ul balkanikfestival.ro.
Primele 500 de abonamente super early bird pentru Balkanik Festival sunt disponibile la pretul de 50 lei, si pot fi achizitionate din retelele Iabilet, Entertix, Bilete.ro, Livetickets, Eventbook si The Fresh. Accesul copiilor sub 9 ani este gratuit, in conditia in care sunt insotiti de un adult posesor de bilet.