Scurtmetrajul “Aurica, viata de caine”
„Aurica, viata de caine”, un scurtmetraj hibrid de Mihai Dragolea unde fictiunea intalneste documentarul, inspirat dintr-un caz real despre un detinut care a evadat si a trait timp de trei luni intr-un lan de porumb, dar si de povestea lui Aurel Marton, un barbat care si-a petrecut aproape jumatate din viata in scoli de corectie si inchisori, va avea premiera in competitia Zilele Filmului Romanesc din cadrul Festivalului International de Film Transilvania (Cluj), joi, 23 iunie, la Cinema Florin Piersic.
Aurel Marton și-a petrecut peste 20 de ani în detenție. Acum se străduiește să ducă o viață normală, alături de familie. Povestea vieții sale și, mai ales, iubirea față de animalele abandonate, i-au atras atenția regizorului Mihai Dragolea, care l-a distribuit în noul său scurtmetraj. „Aurică, viață de câine”, care spune povestea unui evadat ce trăiește într-un lan de porumb și care se împrietenește cu câinele unui sătean de la care fură mâncare, va avea premiera în competiția Zilele Filmului Românesc din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), joi, 23 iunie, la Cinema Florin Piersic (Cluj Napoca).
Mihai Dragolea, cunoscut pentru forța poveștilor din filmele sale, implicat în cazul tăierilor ilegale din Vatra Dornei, Suceava, în septembrie 2021, când a fost bătut crunt în timp ce filma un documentar alături de colegul său Radu Mocanu și activistul de mediu Tiberiu Bosutar, a fost atras de povestea lui Aurel Marton, pe care l-a cunoscut la un adăpost pentru câini (Bruno Shelter), unde acesta aducea animalele abandonate pe câmp.
„Mi s-a părut că trecutul lui Aurel Marton poate să fie o sursă de inspirație. Am dorit să arăt cum un om care evadează din închisoare, și implicit din societatea civilizată, are capacitatea de a se identifica cu un animal, de a construi o relație de prietenie cu acesta, acționând în consecință. L-am ales pe Aurel și pentru faptul că muncește mult la câmp, are un fizic impresionant și o expresie fascinantă. De 20 de ani, el trăiește într-un sat de pe lângă București, alături de familia sa, încercând să ducă o viață normală, însă incapacitatea sistemului judiciar românesc de a-i procesa și reabilita cazierul l-a condamnat la muncă fizică zilnică. Își câștigă banii săpând șanțuri, gropi pentru fundații, lucrând în construcții, curățând terenuri părăsite și colectând fier din deșeurile aruncate de alții pe câmp, angajatorii evitând să lucreze cu un om care are cazierul plin și ignorând faptul că majoritatea faptelor au fost săvârșite în urmă cu mulți ani. La 50 de ani reușește să le facă pe toate, dar momentul retragerii la pensie se apropie, de aceea trebuie să se gândească la un loc sigur de muncă. După filmarea scurtmetrajului Aurică, viață de câine, am decis să îl ajutăm să-și reabiliteze cazierul. Sperăm să și reușim, dat fiind faptul că acesta trebuia reabilitat în urmă cu mulți ani”, completează Mihai Dragolea despre protagonistul filmului său.
Scurtmetrajul a fost realizat in regim independent, prin colaborarea dintre casa de productie Vagabond Film si adapostul de caini Bruno Shelter. Scenariul filmului a fost dezvoltat in cadrul Berlinale Talents Sarajevo 2021, in sectiunea Script Station, si finalizat în cadrul FILM+, programul de susținere a productiilor cinematografice independente cu buget redus.
Trailer: https://fb.watch/dvXvjjwfzr/