Discovery doneaza 25.000 de dolari catre Salvati Copiii Romania

In fiecare an scolar, aproximativ 45.000 de elevi abandoneaza scoala, iar la inceputul anului 2020, 12% dintre copiii cu varsta invatamantului obligatoriu nu mergeau la scoala. Procentul elevilor dezavantajati socio-economic care au si performante scazute la lectura este de 62%.* Discovery se implica activ atat la nivel local, cat si global in sustinerea educatiei tinerilor, asa ca anul acesta va face o donatie in valoare de 25.000 de dolari catre organizatia Salvati Copiii Romania, pentru a sprijini copiii din doua localitati defavorizate.

Prin intermediul inițiativei RISE (Reducing Inequality and Supporting Empowerment), o campanie globală axată pe reducerea inegalității și sprijinirea comunităților defavorizate de pe glob, Discovery își propune să faciliteze accesul la nevoile umane de bază. Partenerul global al acestui proiect este Asociația Salvați Copiii / Save the Children, alături de care Discovery contribuie activ la dezvoltarea proiectelor de mobilitate socială cu accent pe programele de recuperare educațională și reintegrare școlară. 

Suma donata de Discovery catre Salvati Copiii Romania va merge catre elevii din doua localitati defavorizate din judetul Hunedoara, care vor primi pachete alimentare si rechizite, iar o parte din fonduri se va indrepta si catre dotarea centrelor de zi ale organizatiei. Copiii beneficiari ai activitatilor celor doua centre de zi infiintate in Petrosani si Petrila fac parte din comunitati dezavantajate. 

Ultimele rezultate PISA plaseaza Romania printre tarile cu o puternica legatura intre statutul socioeconomic si performantele elevilor. Astfel, statutul socio-economic determina 18% din variatiile de performanta ale elevilor romani (fata de 12% media OCDE). Prin acest tip de proiecte, Discovery, alaturi de Salvati Copiii, isi doreste sa reduca procentul elevilor dezavantajati si sa creeze sanse egale pentru performante la lectura.  

Parteneriatul global al Discovery cu Save the Children urmareste sa sprijine programele de educatie si mobilitate sociala din intreaga lume si va ajuta 10 milioane de oameni in urmatorii ani, in cele 22 de tari identificate ca fiind vulnerabile. Organizatia Salvati Copiii crede ca fiecare copil merita un viitor, oferindu-le acestora sansa unui inceput cu dreptul in viata, oportunitatea de a invata, si protectie impotriva pericolelor.

* Sursa INS, baza de date TEMPO Online, date prelucrate.

Context:

  • In ianuarie 2020, peste 275.000 de copii cu varsta invatamantului obligatoriu (7-17 ani) nu mergeau la scoala, iar rata abandonului scolar pentru anul 2018/2019 a fost de 2,1%, in crestere fata de anii anteriori.
  • Parasirea timpurie a scolii reflecta incapacitatea sistemului de readucere la scoala a copiilor, Romania inregistrand un procent de 15,3% al tinerilor intre 18-24 de ani care au finalizat doar 8 clase sau mai putin.
  • Ultimele rezultate PISA plasează Romania printre tarile cu o puternica legatura intre statutul socio-economic si performantele elevilor. Astfel, statutul socio-economic determina 18% din variatiile de performanta ale elevilor romani (fata de 12% media OCDE). 
  • Inchiderea scolilor in contextul pandemiei de Covid-19 a impiedicat accesul la educatie pentru peste 600.000 de copii, care nu au avut acces la scoala online, fie pentru ca nu au avut internet, fie pentru ca nu au avut tablete. 
  • Pentru prima data in ultimii cinci ani, riscul de saracie si excluziune sociala printre copiii romani a crescut cu 0,5 puncte procentuale, in vreme ce pentru adulti a scazut, cu 1,2 puncte procentuale. Astfel, in 2020, 1.582.000 de copii din Romania (36,3%) se aflau in risc sever de saracie, potrivit celui mai recent raport al Save the Children International. 
  • Centrul educational din Petrila ofera sprijin socio-educational pentru copiii vulnerabili din 1999. De atunci, 2.400 de copii au participat la activitatile educative de tip „Scoala dupa scoala” sustinute de cadrele didactice din program si au beneficiat, alaturi de parintii lor, de servicii sociale si de consiliere psihologica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *