Vodafone Romania echipeaza Salvamont cu sisteme de localizare a victimelor avalanselor
Vodafone Romania sprijina Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din Romania (Salvamont Romania) cu achizitia de echipamente de localizare a persoanelor surprinse de avalansa sau care s-au ratacit pe munte. Proiectul este o premiera nationala si continua seria de initiative derulate de Vodafone Romania pentru Salvamont Romania, in calitate de partener tehnologic.
Sistemul RECCO, dezvoltat de compania suedeza cu acelasi nume, este format dintr-un dispozitiv de localizare utilizat de salvamontisti si placute reflectoare pe care turistii le pot purta in echipamente si cu ajutorul carora este posibila gasirea acestora. Placutele reflectoare vor putea fi achizitionate din magazine cu profil sportiv din tara, sub forma de autocolant pentru casca de protectie, breloc pentru cheita de fermoar sau atasat la cureaua pantalonilor. Detectorul poate localiza placutele reflectoare pe o raza de pana la 80 de metri in aer si 20 de metri la sol, respectiv o raza efectiva de 30 de metri in conditii de avalansa. Sistemul este in prezent folosit de 900 de organizatii de salvatori montani si resorturi de schi din 28 de tari din toata lumea.
In urma implementarii acestei prime etape a proiectului, Serviciile Publice Judetene Salvamont Alba, Arges, Bihor, Brasov, Gorj, Mures, Maramures, Prahova, Sibiu si Suceava vor beneficia in cadrul activitatii specifice desfasurate si de acest sistem modern de cautare – salvare.
Recent, Asociatia Salvatorilor Montani a aniversat 52 de ani de existenta, lansand o noua versiune a aplicatiei mobile Salvamont dezvoltata in parteneriat cu Vodafone Romania. Pe parcursul celor 17 ani de colaborare, Vodafone Romania a sprijinit Salvamont in proiecte diverse, printre acestea numarandu-se: infiintarea Dispeceratului National Salvamont si a Centrului National de Pregatire Salvamont Padina, dotarea cu echipamente a salvatorilor montani, sustinere financiara in refacerea traseelor si marcajelor turistice, achizitionarea de GPS-uri pentru realizarea de track-uri ale traseelor montane, dar si dotarea cu echipamente de comunicatie a organizatiilor de salvare montana, bazelor, posturilor si dispeceratelor salvamont din tara si finantarea cheltuielilor aferente convorbirilor telefonice si de internet ale acestora si sprijin financiar in pregatirea salvatorilor montani (ex. salvarea cu ajutorul elicopterului) etc.
„Romania se situeaza in topul 10 al tarilor europene cu cel mai mare risc de avalansa, anual inregistrandu-se in medie aproape trei decese ca urmare a avalanselor montane, dupa cum arata statisticile Comitetului International de Salvare Alpina. Prin implementarea sistemului RECCO, in premiera in Romania, ne dorim sa crestem sansele de succes al misiunilor de salvare montana bazandu-ne pe ajutorul tehnologiei”, a declarat prof. Sabin Cornoiu, Presedintele Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani din Romania.