Imprumutul nebancar, aspecte pro si contra
Institutiile financiare nebancare nu mai reprezinta o necunoscuta pentru nimeni. Apeland la un IFN, toata lumea stie ca va avea parte de un raspuns rapid, de un minim necesar de acte si de mai putine drumuri facute la sediul companiei in demersul de a obtine banii.
Acum, insa, se pun urmatoarele intrebari: care sunt aspectele pro si contra? Merita sau nu sa iei un imprumut nebancar? E paguboasa o astfel de decizie sau reprezinta o alegere potrivita?
Ca de fiecare data, raspunsurile depind de situatie. In cazul in care, datorita unei probleme, ai ramas fara bani, economii nu ai si nici nu cunosti pe nimeni la care sa apelezi, da, un astfel de credit poate fi potrivit nevoilor tale. Bineinteles, cu conditia sa ai de unde returna banii la data scadenta sau chiar anticipat, minimizand astfel costurile.
Chiar daca esti restantier sau chiar daca nu lucrezi de mult timp, un IFN iti poate deschide o usa. Asta nu inseamna insa ca vei obtine sume colosale. De obicei, un credit nebancar cuprinde o suma care se poate returna din venitul lunar al solicitantului.
Si ca tot vorbim de venit, multe dintre aceste companii ofera bani chiar si persoanelor care nu au la indemana o adeverinta de salariu, indiferent de motiv. Fie ca nu o poti obtine la timp, fie ca nu esti salariat, poti fi declarat eligibil in mai putin de 24 ore de cand ai aplicat.
Costurile acestor proceduri orientate spre client, mult mai usor de digerat fata de cele pe care le au in prezent bancile, se reflecta in dobanda mare pe care o percep, in general, IFN-urile. Chiar daca uneori nu exista comisioane, dobanzile le tin, fara dar si poate, locul. Si vorbim de o valoare DAE care atinge deseori cote alarmante.
Totusi, daca iti planifici totul din timp cu o oarecare responsabilitate si in urma calculelor personale crezi ca te poti achita de datorie la data scadenta, atunci nimic nu te opreste sa iei un imprumut nebancar.
Rapiditatea cu care acesta se obtine poate aduce rezolvare intr-o problema urgenta. Si nu sunt de ocolit nici 500 lei, mai ales atunci cand nu ii ai.
Sfatul meu este sa te indrepti mereu catre institutiile la care banii se obtin prin transfer bancar. Daca optezi pentru una la care agentul iti inmaneaza creditul si tot el vine si iti ridica de la domiciliu si ratele, fara ca tu sa te deplasezi, atunci sa stii ca acest lucru aduce un cost suplimentar, care chiar nu e de trecut cu vederea.
In alta ordine de idei, pe piata au aparut in ultimul an tot mai multe IFN-uri si asa cum spuneam, unele ofera imprumuturi urgente fara adeverinta de venit, ceea ce nu e chiar un lucru rau daca ne gandim ca exista multe persoane care obtin venituri din chirii, spre exemplu.
Un ultim avantaj care imi vine acum in minte cand ma gandesc la institutiile financiare nebancare este acela ca majoritatea nu cer garantii, mai ales cand vorbim de sume mici.
Atentie insa, de obicei, creditul se returneaza intr-o singura rata, integral. Daca te gandesti sa aplici, incearca sa gasesti un IFN care are o dobanda cat mai mica si 0 comisioane.