Cum sa alegi o lanterna

Daca sunteti ca mine, probabil ca nu v-ati gandit niciodata ca exista foarte multe criterii dupa care sa va ghidati in achizitia unei lanterne. Da, suna ciudat, dar pana si alegerea unei lanterne poate fi extrem de complicata. Asta, bineinteles, daca vreti ceva bun si de calitate.

In caz contrar puteti sa va bazati pe criteriul “care e mai ieftina” si sa sperati ca nu o sa se strice fix cand o sa aveti nevoie de ea.

Cea mai buna lanterna poate fi aleasa tinand cont de urmatoarele criterii:
1. Tipul de utilizare
Trebuie sa stiti exact la ce vreti sa o folositi. Aici trebuie sa va ghidati dupa greutate, distanta pe care o parcurge fasciculul luminos si numarul lumenilor (unitatea de masura a fluxului luminos).
La drumetii, de exemplu, aveti nevoie de o lanterna cu fascicul puternic si raza mare. Asta pentru ca intunericul din paduri este mai greu de patruns. Lanterna, evident, trebuie sa fie usoara. Nu cred ca are nimeni chef sa care o lanterna grea pe munte.

2. Tipul de baterie folosit de lanterna
Trebuie sa cautati o baterie cu o autonomie cat mai mare. Cu cat autonomia este mai mare, cu atat mai bine. Nu cred ca vrea nimeni o lanterna care “moare” dupa cateva ore de utilizare. Puteti, de asemenea, sa alegeti o baterie care se poate reincarca. Cu toate ca sunt mai scumpe, o sa va scuteasca de chinul de a cumpara baterii de fiecare data cand cele vechi se descarca.

3. Rezistenta la impact
Lanternele sunt testate prin “scaparea” lor pe beton de la anumite distante. Scopul acestui test este acela de a verifica daca o lanterna va functiona dupa o scapare accidentala.

4. Rezistenta la apa
Rezistenta la apa a unei lanterne se calculeaza folosind sistemul IPX. Acest criteriu este destul de important pentru ca sunt situatii in care o sa fiti nevoiti sa folositi o lanterna pe timp de ploaie sau in apa. Standardul IPX 0, de exemplu, este cel mai slab si nu ofera nici o protectie. Standardul IPX 8, cel mai bun, va garanteaza functionalitatea lanternei chiar si dupa o scufundare medie de pana la 4 ore la adancimea specificate.

5. Tipul becului
Cel mai recomandat bec este LED-ul. Niciun alt bec nu poate bate eficienta energetica, timpul de utilizare, rezistenta la impact si luminozitatea unei lanterne cu LED.

De asemenea, mai puteti fi atenti la forma lanternei, materialul din care este facuta si la accesoriile ei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *