Aparatele auditive sunt pentru multi o necesitate

Numai la nivel european, numarul persoanelor cu deficiente auditive este de ordinul milioanelor. Din fericire, in ziua de azi se pot gasi aparate auditive  performante la preturi cat se poate de decente…

Nu a fost intotdeauna asa – cu numai cateva sute de ani in urma, viata unei persoane cu deficiente de auz era pusa in mod constant in pericol. Chiar si pe vremea carutelor, postalioanelor si calestilor trase de cai erau destui vitezomani! Asa se face ca, spre sfarsitul secolului al XVII-lea, au inceput sa apara primele aparate auditive, care erau facute, de obicei, din coarne de animale (bovidee) scobite, pe care hipoacuzicii si le puneau in ureche. Trebuiau insa sa le tina tot timpul cu mana, ceea ce era grozav de incomod!

Apoi au aparut primele „trompete pentru urechi”, facute din alama (de obicei, de catre mesterii specializati in instrumente de suflat, cum ar fi trompeta, trombonul si cornul englezesc – de aici si numele). Chiar si Beethoven, care spre sfarsitul vietii, si-a pierdut auzul, avea unul! Prin secolul al XIX-lea aparusera chiar si sisteme de prindere a „trompetelor pentru urechi” de cap. Prima „raza de soare” pentru hipoacuzici a aparut in 1876, cand americanul de origine scotiana Alexander Graham Bell a inventat telefonul, un dispozitiv care transforma vibratiile sonore in curent electric, pe care il transmitea la distanta si apoi era din nou trannsformate in sunete, cu ajutorul asa numitelor „casti” – niste difuzoare extrem de primitive.

In anul 1898, inginerul american Miller Reese Hutchinson (1876 – 1944) a folosit principiul telefonului pentru a construi un aparat auditiv (oarecum) portabil. Dar si acesta era mare si greu! De-abia in 1920, inginerul naval Earl Hanson a construit primul aparat auditiv cu lampi de radio, care chiar era portabil – avea „doar” trei kilograme.

In timp, aparatele auditive au devenit din ce in ce mai mici, dar de abia dupa cel de al doilea Razboi Mondial, ca urmare a aparitiei tranzistorilor, aparatele auditive puteau fi purtate in buzunarul de la piept. Datorita aparitiei circuitelor integrate si a microprocesoarelor, aparatele auditive au devenit atat de mici, incat pot fi atarnate in spatele urechii, fara sa se vada prea mult, iar consumul acestora a scazut drastic.

Daca aveti probleme cu auzul (sau vreti sa-i usurati viata cuiva care are), intrati pe internet si dati ca tag de cautare „aparat auditiv preturi avantajoase”. Veti gasi astfel site-ul Comenzi.ro, un magazin on-line unde preturile aparatelor auditive sunt mai mult decat decente: intre 68 si 139 de RON. Toate modelele prezentate pe site sunt foarte performante!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *