WASTELAND2020, in premiera pe platforma unteatru cinematic
WASTELAND2020, primul proiect din Trilogia Consumului, un demers comun al regizoarelor Catinca Draganescu si Ioana Petre, va fi difuzat in premiera absoluta joi, pe 29 Octombrie, incepand cu ora 20:00, pe platforma cinematic.unteatru.ro.
Pana pe 4 Noiembrie, productia muzicala inspirata din scandalul arderilor ilegale a deseurilor importate in Romania va fi disponibila gratuit in mediul online, pe prima platforma VoD de teatru independent, in baza unei rezervari. Pentru a vedea spectacolul, iubitorii de teatru din intreaga lume pot solicita un cod gratuit de acces, printr-un email de rezervare trimis la adresa contact.idea77@gmail.com.
WASTELAND2020 este prima producție a asociației IDEA77, în parteneriat cu Centrul de Teatru Educațional Replika, și este inspirată din documentarul «Secrete de ciment», o investigație realizată în 2019 de jurnașiștii de la RISE Project. Din distribuție fac parte actorii Cătălina Antal, Matei Arvunescu, Ionuţ Grama, Silvana Negruţiu și artista Larisa Retegan, care semnează muzica originală a spectacolului, alături de Alexei Țurcan. Scenografia a fost realizată de Gabi Albu, iar light design-ul de Alexandros Raptis.
Spectacolul oferă o dublă perspectivă asupra mafiei deşeurilor din Europa, urmărind alternativ poveştile a două familii: una din Germania şi una din România. În timp ce nemţii sunt preocupaţi de cum pot ajunge să producă zero deşeuri şi cum pot salva planeta, familia românească se luptă cu lipsa de reacţie a autorităţilor şi insensibilitatea comunităţii din care face parte cu privire la poluare. Apariţia unui mare concern german care deschide o fabrică de ciment ȋn localitate scindează comunitatea şi o provoacă la a-şi reevalua priorităţile. WASTELAND2020 se apleacă asupra dilemei morale legate de legitimitatea acestui traseu prestabilit şi invită la o reflecţie pe termen lung asupra vieţii contemporane.
Germania are inca din 1961 o politica de sortare a deseurilor, dar Romania a ramas in urma. Iar o tara unde deseurile sunt la gramada reprezinta o oportunitate perfecta pentru asa zisele tari civilizate de a-si exporta reziduurile toxice pe care nu le pot distruge acasa, unde poluarea este taxata.
Asa ajung unele tari gropile de gunoi ale Europei, in timp ce altele se lauda cu aer, apa si sol curat. WASTELAND2020 isi propune sa readuca in atentia opiniei publice subiecte precum lipsa echitatii, comportamentul de consum, standardele duble si perpetuarea pasiva a acestui fenomen care ne afecteaza pe toti.