“Peretele umbrelor” castiga Trofeul Alpin Film Festival 2021

Cea de-a 6-a editie Alpin Film Festival, unicul eveniment cinematografic din Romania dedicat culturii montane, s-a incheiat duminică, pe 12 septembrie, dupa sase zile de proiectii, intalnire cu invitati speciali, conferinte, competitii sportive si expozitii inspirate de universul montan. Proiectiile sold out s-au tinut lant in acest an, filmele din competitie atragand peste 3000 de cinefili. 5000 de iubitori de munte au fost prezenti la proiectia celor 50 de filme proiectate la Brasov si Predeal si au raspuns provocarilor sportive incluse in programul festivalului.

La Gala de premiere AFF.6, organizată sâmbătă seară la Centrul Cultural Reduta din Brașov, Peretele umbrelor, documentarul realizat de alpinista poloneză Eliza Kubarska, a fost desemnat filmul câștigător al Marelui Trofeu – în valoare de 1500 de Euro, oferit de Consiliul Județean Brașov. 

În Competiția Națională s-a remarcat documentarul Lemn (r. Monica Lăzurean-Gorgan, Ebba Sinzinger, Michaela Kirst), care a fost recompensat cu Marele Premiu, în valoare de 500 de Euro, oferit de Primăria Municipiului Brașov. ,,Nu putem concepe muntele fără pădure – în România se fură în fiecare an peste 20 milioane de metri cubi de lemn – cu un impact devastator asupra diversității și integrității patrimoniului montan. Decizia noastră de a oferi documentarului-investigație Lemn  premiul pentru cel mai bun film documentar românesc din cadrul Alpin Film Festival are la bază acest considerent și este întărită de măiestria cu care filmul a fost  regizat, montat și filmat.’’, a concluzionat Juriul Competiției Naționale, din care au făcut parte, la această ediție, Felicia Enache – Președinta Asociației Ghizilor Montani din România (2006) și Maestru emerit al sportului în alpinism (2007), Alexandru Păun – Președintele Clubului Alpin Roman, și sportivul și artistul Mircea Gherase.

Documentarul Romania Salbatica a castigat Premiul ,,Carpati’’, acordat celui mai bun film din competitie care promoveaza Muntii Carpati.

Andrei Buduleanu a fost desemnat castigatorul sectiunii de film din cadrul competitiei Muntele.Acasa, organizata in parteneriat cu Zuzu Fit, sponsor oficial al editiei. La sectiunea foto, premiul i-a fost oferit Cristinei Bazar. Ambii castigatori au fot recompensati cu vouchere in valoare de 500 de Euro ce vor putea fi folosite pentru achizitionarea de echipament foto-video.

Printre cele mai mari atracții ale ediției s-au numărat provocările sportive lansate de partenerii Alpin Film Festival. Miercuri, pe 9 septembrie, în Ziua Outdoor pentru persoane cu dizabilități, zeci de brașoveni au acceptat invitația de a face o tură cu caiacul pe Lacul Noua, în cadrul evenimentului organizat în parteneriat cu Caiac SMile și Comitetul Paralimpic Român. În zilele de 11 și 12 septembrie, turnul de cățărare de 8 metri amplasat în Piața Brassai cu sprijinul Nivea România i-a provocat pe cei mai curajoși să-și depășească limitele, atrăgând sute de brașoveni. Proiecțiile în aer liber organizate aici, după lăsarea serii, s-au clasat în topul preferințelor spectatorilor, înregistrând cel mai numeros public la această ediție. România sălbatică, documentarul-fenomen realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, și Tata mută munții, cel mai recent film în regia lui Daniel Sandu, conduc clasamentul proiecțiilor cu cel mai mare număr de spectatori Alpin Film Festival.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *