Biosfera în mișcare – un proiect comunitar ce prezintă relația cu mediul înconjurător, dansată de copiii din Râșnov

În luna decembrie se dă startul Biosfera în mișcare, un proiect comunitar de educație artistică și de mediu ce își propune să aducă în atenția comunității relația cu mediul înconjurător văzută și povestită prin filtrul unui grup de 15 copii cu vârste cuprinse între 9 și 11 ani, din clasele primare ale școlilor din Râșnov. Prin discutarea problemelor de mediu dintr-o perspectivă artistică, cei mici devin conștienți de rolul lor în imaginarea de soluții în ceea ce privește criza climatică și le pot pune în practică într-un context plin de speranță, responsabilitate, grijă și solidaritate.

Pornind de la faptul că educația de mediu în școli este predată doar în cadrul orelor de științe ale naturii și, de cele mai multe ori, este limitată la explicarea efectului de seră și a potențialelor consecințe dezastruoase ale creșterii temperaturii globale, Biosfera în mișcare creează un context artistic pentru discutarea problemelor de mediu cu copiii, care va avea un rol esențial în implicarea lor și în crearea unei noi perspective asupra schimbării climatice. 

Biosfera în mișcare antrenează un grup de copii din clasele primare de la Școlile 2 și 3 din Râșnov pentru realizarea unui spectacol de dans contemporan alături de trei dansatori profesioniști și un educator de mediu. Împreună cu aceștia, vor colabora pentru a crea narativul și coregrafia spectacolului iar scenografia va fi creată de un artist vizual din materiale reciclate. Spectacolul va avea trei reprezentații în școli care vor implica și elevii spectatori într-o manieră ludică la dialoguri despre provocări actuale și care îi afectează în mod direct cum ar fi poluarea râului Ghimbășel, dar și despre eco-responsabilitățile și eco-oportunitățile  ce derivă din faptul că Râșnovul se află în vecinătatea unor arii protejate. 

Atelierele de cunoaștere și introducere în lumea dansului și a educației de mediu se vor desfășura între 5 și 16 decembrie la Centrul Schubz din Râșnov iar trainerii sunt Anamaria Guguian, Oana Băluță și Amar Romașcan (dans contemporan) și Luminița Tănăsie (educație de mediu) iar repetițiile pentru spectacol vor avea loc în ianuarie – februarie 2023. 

Biosfera în mișcare este creat și implementat de grupul de inițiativă Biosferele, format din Anamaria Guguian, performer, coregraf și fondatoarea I Dance You, proiect de educație prin mișcare și dans-terapie, Luminița Tănăsie, educator de mediu, specialist comunicare și educație, cu o experiență de 18 ani în organizații și proiecte de conservarea naturii și Oana Băluță, performer & director artistic pentru asociații culturale, fondatoarea Madira, proiect de susținere a mamelor artiste.

Parteneri media: Radio România Cultural, Kiss FM Brașov, IQads, Spotmedia, PRwave, Iqool, Happ.ro, clopotel.ro, suntparinte.ro, Biz Brașov, brasovstiri.ro, NewsBV, La pas prin Brașov, danielurda.ro, fwdBV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *