Cea de-a X-a editie a Saptamanii Comediei s-a incheiat

Saptamana Comediei, unul dintre cele mai indragite si asteptate evenimente culturale ale Brasovului,  si-a derulat editia aniversara de 10 ani intre 3 – 9 iulie in cele doua spatii deja cunoscute publicului brasovean, Teatrul Sica Alexandrescu si Cinema Astra, dar si in zona nou-adaugata, Parcul Central Nicolae Titulescu.

Programul festivalului de anul acesta a constat din trei componente distincte: teatru, film si o sectiune de teatru, concerte si spectacole in aer liber pentru toata familia. Sectiunea competitionala de teatru a prezentat publicului din Brasov in premiera 6 spectacole venite atat de la teatre de stat, dar si din zona teatrului independent, care au propus umor de buna calitate si adaptari dupa texte clasice ale caror valoare si mesaj sunt de necontestat.

Spectacolele care au putut fi vazute la Saptamana Comediei au fost aduse de companii de teatru de renume, iar piesele prezentate au fost Dupa D’Ale, Teatrul Bulandra Bucuresti, Tartuffe sau Impostorul, Teatrul Mic Bucuresti, Don Juan, Teatrul Nottara Bucuresti, PICASSO vs. EINSTEIN, Teatrul de Comedie Bucuresti, Taximetristi, Teatrul Apollo 111 Bucuresti, California Suite, Teatrul Metropolis Bucuresti. Festivalul a fost incheiat cu spectacolul ”Omul zilei” (regia Dan Tudor) al Teatrului Sica Alexandrescu.

Cei cinci profesionisti in arta dramaturgica ce au format juriul din acest an al sectiunii de teatru din Saptamana Comediei sunt Maria Zarnescu (teatrolog si critic de teatru), Alina Epingeac (teatrolog si critic de teatru), Doru Mares (scriitor, translator si cunoscut critic de teatru), Dan Cogalniceanu (actor si managerul Teatrului Sica Alexandrescu) si Ioan Big (scriitor, jurnalist si analist Pop Culture). 

Juriul a acordat 5 premii:

Premiul pentru Cel mai bun actor: SERBAN GOMOI, pentru Rolul Don Juan din spectacolul omonim, dupa Molière, regia şi versiunea scenica a textului Cristi Juncu, productie a Teatrului Nottara Bucuresti; 

Premiul pentru Cea mai buna actrita: ANA-BIANCA POPESCU, pentru rolul Dorine din spectacolul „Tartuffe” dupa Molière, regie, traducere şi adaptare scenica Gelu Colceg, productie a Teatrului Mic Bucuresti;

Premiul pentru Cea mai buna regie: ANDREI HUTULEAC, pentru regia spectacolului „California Suite” de Neil Simon, productie a Teatrului Metropolis Bucuresti;

Premiul pentru Cel mai bun spectacol: CALIFORNIA SUITE” de Neil Simon, spectacol al Teatrului Metropolis Bucuresti, in regia lui Andrei Hutuleac, cu: Dan Radulescu, Corina Moise, Nicoleta Hancu, Sorin Miron şi Ariana Miron Presan;

Premiul special al juriului: Bogdan Theodor Olteanu şi Adrian Nicolae pentru textul spectacolului prezentat de Apollo111 Bucureşti – „TAXIMETRISTI”, poveste relevanta in teatru şi film deopotriva.

In cele 7 zile de festival, publicul a putut viziona la Cinema Astra si 17 filme de comedie pentru toate gusturile. Filme de comedie clasice, filme de comedie recente, filme romanesti de comedie sau filme pentru copii au putut fi vazute pe parcursul celor 7 zile la Cinema Astra din Brasov:maratonul Stan si Bran, filmele clasice cu Peter Sellers, Petrecerea / The Party (1968) si Pantera Roz  / The Pink Panther (1963) sau clasicul film cu Charles Chaplin, The Great Dictator (1940), comedii recente, cum ar fi Un barbat pe nume Otto (SUA, 2022), Badman: Cel mai tare din parcare (Franta, 2021) sau Cel mai tare sef (Spania, 2021), filme romanesti de comedie: Inca doua lozuri (2022), Carbon(2023), clasicele È pericoloso sporgersi (1993) si Doua Lozuri (2016) si filmele pentru copii: Zootopia / Zootropolis(2016) si Motanul incaltat: Ultima dorinta 3D(2022).

De asemenea, pe durata Saptamanii Comediei, Parcul Central Nicolae a devenit scena activitatilor in aer liber a festivalului, aducand publicului concerte, spectacole de teatru si de improvizatie, ateliere de teatru si spectacole de teatru pentru copii. 

Seria evenimentelor a fost deschisa de Ada Milea cu spectacolul Apolodor, si au urmat concertele trupelor Fusion Core (Brasov) si Tapinarii (Bucuresti), un spectacol de improvizatie al trupei de tineri actori brasoveni, Intre Acte, si spectacolele Prostii sub clar de luna, produs de scoala Populara de Arte din Brasov, Oglinda neagra – o poveste muzicala de Cristina Juncu pe beat-uri de Sever Barzan si Iulian Sfircea, adusa de Teatrul Nottara din Bucuresti si Directorul de teatru si Universul Magiei, doua spectacole interactive aduse la Brasov de Opera Comica pentru Copii. 

Programul evenimentelor din Parcul Central a fost completat cu trei spectacole pentru copii prezentate de trupa Teatrului Oriunde, cu ateliere si jocuri teatrale pentru adolescenti si studenti, dar si cu statui vivante, baloane modelate, picioroange si pictura pe fata.

Cu ocazia festivalului, in foaierul Teatrului Sica Alexandrescu publicul s-a putut bucura de o expozitie inedita – “Actorii in ochi de peste: Distorsiuni si Expresii” realizata de Florin Ghioca, fotograful oficial al Teatrul National din Bucuresti si al festivalului Saptamana Comediei, ce a oferit ofera acces la o latura nevazuta a actorilor nostri indragiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *