Concurs de benzi desenate cu premii pentru elevii din Brașov

Cum arată eroul reciclării pentru elevii din Brașov? ASAP România (Armata Selectării Atente a Plasticului), programul de responsabilitate socială al Fundației The Institute, în parteneriat cu Animest, a dat astăzi startul concursului BANDA ASAP, prin care invită școlile gimnaziale și liceele exclusiv din orașele Brașov și Iași să se înscrie cu lucrări pe tema reciclării – ”2040. În România încă se mai aruncă plastic la gunoi. Un erou/o eroină decide să ia soarta plasticului în propriile mâini”. Ziua de lansare a concursului nu e aleasă întâmplător, ci în corelare cu Ziua Pământului, celebrată sâmbătă, 22 aprilie. 

Concursul presupune desenarea unei povești într-un șablon de benzi desenate, care se descarcă de pe site-ul ASAP România, din pagina dedicată. Povestea trebuie gândită și desenată de elevi și apoi înscrisă în concurs de către școala de care aparține fiecare elev, până la data limită de 25 mai 2023. Câștigătorii concursului vor fi anunțați pe 7 iunie, după etapa de jurizare. 

Benzile desenate vor fi evaluate de un juriu format din experți în domeniul benzilor desenate și al ilustrației: Maria Surducan, una dintre cele mai cunoscute ilustratoare din România, Nini Tuan, ilustratoare din Malaezia, stabilită în România de peste 15 ani, cu o experiență vastă în ilustrație, animație și benzi desenate, și Ligia Soare, cofondator și coorganizator Animest. Lucrările vor fi jurizate pe categorii (școli gimnaziale / licee), pe baza următoarelor criterii: respectarea temei de concurs, creativitatea autorului, aspectul vizual al desenului.

4 premii vor fi oferite  în cadrul concursului BANDA ASAP: două table interactive pentru o școală gimnazială și un liceu, și două hoverboard-uri pentru elevii autori ai benzilor desenate declarate câștigătoare. 

Scopul concursului este de a crește nivelul de informare și de conștientizare cu privire la colectarea separată și a reciclarea deșeurilor de către elevi, responsabilizarea acestora prin implicarea activă într-o competiție pozitivă și constructivă, și dezvoltarea spiritului ecologic al tinerilor. 

Ca partener al ASAP România în acest concurs, Animest se implică în tot procesul organizării, de la stabilirea temei și crearea șabloanelor de benzi desenate până la alcătuirea juriului și jurizarea efectivă a lucrărilor înscrise.

Ca obiective de viitor, ASAP România vizează organizarea concursului BANDA ASAP în cel puțin patru orașe pe an. Pentru anul 2023, organizatorii au în plan desfășurarea lui în alte două orașe, în această toamnă. 

Toate detaliile despre procesul de înscriere, desfășurarea concursului, criteriile de jurizare și premii sunt disponibile în regulamentul concursului BANDA ASAP – aici. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *