Cum sa alegi bocancii sau ghetele ideale pentru munte

Astazi, mai mult ca niciodata, piata ofera o multitudine de modele de ghete munte pentru drumetii si trekking. Incaltaminte joasa si inalta, cu talpa mai mult sau mai putin rigida… cum sa te orientezi atunci cand alegi cei mai potriviti bocanci munte?

Fiecare companie din acest sector si-a diversificat oferta producand incaltaminte cu caracteristici si destinatii diferite. In mijlocul acestei jungle reale este foarte usor sa gresesti si sa cumperi un produs care nu corespunde nevoilor tale reale.

Din pacate, chiar si la munte se intampla sa vedem lume care poarta incaltaminte neadecvata. Se poate intampla sa intalnim oameni cu ghete de munte mari si grele, modelul „Lomer Pelmo STX”, pe carari usoare marcate ca si carari, si dimpotriva, sa ii vedem pe altii care isi risca viata in adidasi cand incearca sa urce creste abrupte cu zapada.

Din fericire exista o cale de mijloc intre aceste doua extreme dictate de bunul simt si de cateva informatii simple care pot face diferenta atat in ceea ce priveste confortul, cat si pentru o mai mare siguranta.

Doar pentru a evita greselile, inainte de a cumpara pantofi de munte, iti recomandam cu tarie sa ai idei clare despre utilizarea ghetei sau bocancului, tinand cont ca nu toate rutele necesita aceleasi tip de incaltaminte. Cunoasterea in avans a tipului de teren contribuie foarte mult atunci cand faci aceasta achizitie delicata.

Un alt lucru important este sa faci o analiza sincera a abilitatilor si a starii tale de pregatire medie, tinand cont si de factori precum varsta si orice traumatism anterior la membrele inferioare. Un anumit tip de gheata, purtat de o persoana sportiva, poate fi ideal, in timp ce poate fi dificil de gestionat pentru cei care nu au aceeasi experienta si pregatire.

De exemplu, un excursionist experimentat sau un alpinist profesionist nu va avea nicio dificultate in a cobori pe o panta abrupta in siguranta. Acest lucru nu este chiar atat de simplu pentru turistul de duminica cu aceiasi pantofi pe picioare. Acesta va avea nevoie de o gheata mai usoara, cu o talpa mai flexibila. 

In cazul calatoriilor de o zi, care nu includ coborari lungi, unde este posibil sa gasesti zapada, poti folosi incaltamintea de munte joasa de tipul drumetie. Sunt ghete usoare, sensibile, care permit o plimbare confortabila, placuta si rapida. Piciorul transpira foarte putin. Cu toate acestea, trebuie spus ca aceste ghete, in comparatie cu bocancul, au o durata de viata mai scurta. In al doilea rand, datorita faptului ca glezna este libera, este nevoie de mai multa atentie atunci cand mergi pe cele mai denivelate carari, pentru a evita posibilele distorsiuni, mai ales in timpul coborarilor si la sfarsitul zilei, cand se simte oboseala.

Folosirea bocancului clasic, inalt si rezistent este limitata la poteci dificile si greu de parcurs. Cu siguranta este solutia recomandata celor care au suferit sau sufera de probleme la glezna (entorse, etc.) sau celor care au de facut calatorii lungi de cateva zile, cu rucsacuri grele pe umeri. In toate aceste cazuri, alegerea bocancului clasic de munte cu talpa bine structurata ramane optiunea ideala si cea mai sigura.

Este bine stiut faptul ca o talpa tare nu este foarte sensibila si absoarbe mai putina rugozitate a solului, in timp ce iti va oferi maximum de siguranta in caz de zapada compacta sau tare.

Dupa ce ai identificat tipul de incaltaminte care iti este potrivita, nu ezita sa faci comanda la un magazin specializat, precum proalpin.ro. Inarmeaza-te cu rabdare si incearca sa te concentrezi pe senzatiile pe care gheata sau bocancul le transmite piciorului. Incaltamintea potrivita trebuie sa fie confortabila, protectoare si nu trebuie sa prezinte presiune sau goluri. Piciorul trebuie sa ramana bine intins si fara restrictii. Mai simplu: incaltamintea pentru munte trebuie sa fie precisa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *