Filmul „colectiv” se vede la Brasov de pe 26 Februarie

Filmul „colectiv”, regizat de Alexander Nanau, va intra in peste 50 de cinematografe din Romania pe 28 Februarie. La Brasov se va vedea la Cinema One de pe 26 Februarie. Bilete sunt deja disponibile.

Avanpremiera in prezenta regizorului si a protagoniștilor va avea loc sambata, 22 Februarie, de la ora 19:00, la Cinema One.

Biletele pot fi achizitionate de AICI.

„colectiv” spune povestea primului an de după incendiul din clubul cu același nume și urmărește cu egal interes autorități și jurnaliști, într-o interacțiune permanentă de căutare și expunere a adevărului. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuală. 

Producția va oferi în premieră spectatorilor din cinematografe acces în locurile cheie de după evenimentul tragic din clubul Colectiv: redacții de ziare, cabinete de miniștri, coridoare de instituții, săli de ședințe.  Filmul urmărește jurnaliști, avertizori de integritate (whistleblowers), pacienți și familiile lor, dar și oficiali din guvern și reprezentanți ai statului, dezvăluind fără compromisuri o întreagă rețea a corupției, minciunii și manipulării. 

Premiera mondiala a filmului a avut loc in cadrul Festivalului International de Film de la Venetia, fiind primul film documentar romanesc selectat in cadrul prestigiosului festival italian, iar premiera nord-americană la TIFF (Toronto International Film Festival).

La Festivalul de Film din Zurich a obtinut premiul pentru cel mai bun film documentar. „colectiv” a facut, de asemenea, parte din selectia oficiala a Festivalului de Film Sundance 2020, unul dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume.

Momentul Colectiv a fost pentru noi toți o traumă. Că orice individ traumatizat, o societate traumatizată devine ușor de manipulat și de mințit. După Colectiv decizia de a face un film prin care să înțeleg mai bine cum funcționează societatea și mai ales relația cetățean – stat, a venit natural. Mi-am îndreptat atenția către presă și pe parcursul unui an am putut observa din interior și în timp real procesul dramatic al luptei pentru adevăr a jurnaliștilor cu autoritățile statului care, lipsite de orice urmă de umanitate, nu numai că au manipulat opinia publică, dar au și acoperit intenționat corupția din sistemul de sănătate, luând în calcul fără să clipească moartea propriilor cetățeni

Alexander Nanau – regizor

Distributia in cinematografe este realizata de catre Bad Unicorn. Incepand cu primavara anului viitor,  „colectiv” va fi disponibil si pe HBO si HBO GO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *