LYNX Festival 2024 va avea loc între 4 – 9 iunie

În perioada 4 – 9 iunie 2024 se va desfășura la Brașov a doua ediție LYNX Festival, primul eveniment de la noi din țară dedicat exclusiv fotografiei și filmului documentar de natură, inițiat de Asociația România Sălbatică și Asociația Forona. După ce anul trecut a inclus în programul său 8 documentare internaționale, toate sold-out, majoritatea în premieră în România, festivalul revine cu o nouă selecție inedită care îi va încânta pe iubitorii de film și natură de toate vârstele.

„Sunt foarte entuziasmat pentru a doua ediție LYNX Festival, care se anunță cel puțin la fel de bună ca prima. Dintre cele mai interesante filme pe care o să le aducem amintesc acum de Wild Transylvania, regizat de John Murray, unul dintre invitații noștri speciali de la ediția trecută. Filmul este prezentat în premieră în România și spune povestea vieții sălbatice din această regiune a țării noastre într-un mod armonios, întrețesut și cu peisaje pitorești. Un alt film din program, care a câștigat mai multe festivaluri de profil, este Cactus Hotel, o comedie faină cu animale de tot felul și cu o poveste absolut fascinată.

Aș mai pune pe listă și un film foarte interesant despre lupi, unul despre Marea Mediterană, dar și o producție de la BBC despre Antarctica, documentar ce va fi prezentat în format 3D. Nu vor lipsi nici expozițiile de fotografie, iar în cadrul festivalului vom anunța și câștigătorii la concursul internațional Milvus. Acesta este un sumar care sper că va atrage atenția iubitorilor de natură, cărora le promitem și alte surprize dacă vor fi la Brașov la început de iunie.”, a declarat Dan Dinu, directorul artistic al festivalului și președintele Asociației România Sălbatică.

John Murray, producător a peste 100 de filme documentare difuzate pe cele mai renumite canale din lume, și câștigător a numeroase premii, inclusiv prestigiosul Emmy, revine la Brașov după ce anul trecut s-a întâlnit cu publicul român la premiera mondială a documentarului Insulele sălbatice ale Irlandei / Ireland’s Wild Islands.

El declara la acel moment, în cadrul unui masterclass, că „Transilvania este o comoară care nu se găsește nicăieri în Europa“ și promitea să aibă premiera documentarului Wild Transylvania, aflat atunci încă în producție, în cadrul următoarei ediții LYNX Festival. „Când mă întorc acasă în Irlanda, le spun tuturor că trebuie să vină neapărat în Transilvania pentru că e minunată și niciun alt loc din Europa nu se compară cu ea și cu viața sălbatică pe care o are.”, spunea John Murray, care își respectă promisiunea și va prezenta în premieră, în cadrul LYNX Festival 2024, imaginile filmate în cele mai sălbatice zone ale Transilvaniei.

Cactus Hotel, o altă piesă de rezistență a selecției de anul acesta, are în palmares deja numeroase premii la festivaluri internaționale, printre care și marele premiu la Green Screen (Germania), unul dintre cele mai importante festivaluri europene de film documentar. Alte festivaluri în care a fost laureat sunt Darss Nature Film Festival (Germania), Festival International Nature Namur (Franța), Innsbruck Nature Film Festival (Austria) și Sondrio Festival (Italia). Regizat de Yann Sochaczewski, care are o experiență de peste 20 de ani în realizarea de film documentar, Cactus Hotel aduce pe marele ecran 50 de minute de povești construite în jurul unui cactus saguaro. 

Deschiderea LYNX Festival va avea loc la Cinema Astra (str. Lungă, nr 1), gazda principală a evenimentului. Mai multe detalii despre invitații, evenimentele speciale și surprizele celei de-a doua ediții, precum și programul complet, vor fi anunțate curând.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *