One World Romania – Brasov, 2021

In perioada 16-19 septembrie 2021 va avea loc cea de a doua editie a festivalului One World Romania la Brasov, care de data aceasta se va concentra pe promovarea egalitatii de gen printr-o serie de proiectii de filme, dezbateri cu invitati speciali si alte evenimente ce se vor desfasura in cele trei locatii ale ediției: Centrul Cultural Reduta, Bastionul Artistilor si Visssual.

Lupta pentru drepturile femeilor a progresat mult în ultimul secol, însă nu în mod egal în toate părțile lumii, ceea ce a făcut ca acest demers să necesite o susținere constantă, nu doar de natură instituțională și legislativă, ci și din partea mișcărilor culturale contemporane. Pentru că lupta pentru egalitatea de gen este la fel de relevantă azi ca și în deceniile trecute, anul acesta vă propunem o selecție de documentare ce au ca subiect central viziunea femeii asupra lumii.

Pentru a oferi o perspectivă cât mai largă asupra diversității vocilor feminine din lumea filmului documentar, filmele acestei ediții sunt fie realizate de femei, fie surprind personaje feminine fascinante din diferite colțuri ale lumii.

Începem călătoria la vecinii ucrainieni cu „Pământul e albastru ca o portocală”, în care realizatoarea Iryna Tsilyk spune povestea unei tinere care este admisă la facultatea de film în contextul unui Donbas răscolit de război. Alte documentare personale sunt cel al Palomei Sermon-Daï – „Micul Samedi” care a fost proiectat în deschiderea celei de a 14-a ediții a festivalului One World România de la București și „Mi se spune Babu” în regia Sandrei Beerends, care reconstruiește cu ajutorul imaginilor de arhivă povestea Alimei – dădaca unei familii de colonialiști olandezi pe teritoriul Indoneziei. Alte titluri semnificative din selecție sunt „Covrigul meu mexican” – debutul provocator al spaniolei Nuriei Giménez Lorang, care a primit Mențiunea Publicului la OWR 14, „Cabina de vizionare” (regia: Ra’anan Alexandrowicz, Israel, SUA, 2019).

Programul evenimentului il gasiti AICI.

In paralel au inceput si inscrierile la „Atelierul de film documentar pentru adolescenti” ce va avea loc la Brasov in perioada 27-30 septembrie 2021. Toti tinerii cu varste cuprinse intre 14 si 19 ani care sunt interesati sunt invitati sa se inscrie, completand formularul: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfd7igDfb-Mm92s9AC1nRP1ZHfMCxjBuwKtOT4Sxe7lv3-8Dg/viewform?usp=sf_link 

Pe langa toate acestea, OWR Brașov #2 va asteapta la multe alte dezbateri organizate in colaborare cu ONG-uri, invitati regizori si specialisti din diverse domenii pentru o celebrare a eforturilor facute in numele drepturilor omului prin filmul documentar. 

Biletele si abonamentele pot fi achizitionate pe eventbook.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *