5 mituri si adevaruri despre implantul dentar

Un implant dentar reprezinta in prezent cea mai eficace metoda de substituire a radacinii unui dinte natural. Se insereaza chirurgical in interiorul tesutului osos, urmand apoi sa fie utilizat ca suport pentru lucrari de protetica dentara precum punti dentare, proteze si in special coroane dentare.

Medicul dentist poate ca v-a sugerat sa apelati la implantologie ca singura alternativa pentru restaurarea dentara. Sa fie oare chiar asa?

Inainte sa demontam cateva dintre cele mai populare mituri vis-a-vis de implanturile dentare, este important sa stiti ca acest tratament are o rata de succes de aproape 100 %. In general, interventiile de implantologie sunt considerate foarte sigure, cu risc scazut de aparitie a complicatiilor postoperatorii. Acest lucru se datoreaza nu atat procedurii in sine efectuate in mediu steril, cat materialelor biocompatibile (titaniu), bine tolerate de organismul uman.

Din pacate, ”gurile rele” au construit in jurul tratamentului cu implant dentar diverse mituri, care adeseori sunt interpretate sub forma de adevar:

1. Implant dentar, mit…

Procedura de implantare este deosebit de dureroasa.

…si adevar

In timpul procedurii de implantare, se poate resimti un anumit disconfort.

In fapt, interventia de implantologie se executa sub anestezie (inhalosedare sau sedare generala IV asistata) si, potrivit marturiilor din partea pacientilor, procedura este chiar mai putin dureroasa decat o normala extractie dentara.

La fel ca la orice interventie chirurgicala, pacientii pot resimti ulterior un anumit disconfort, in special in timpul masticatiei. Dar senzatia de deranj se remediaza cu ajutorul analgezicelor, astfel incat durerea si orice alta complicatie pot fi tinute sub control.

2. Implant dentar, mit…

Implantul nu este definitiv si dupa o perioada trebuie inlocuit.

…si adevar

Implantul este o proteza fixa pe o baza solida (tesutul osos).

Implantul dentar este o proteza fixa din titaniu care inlocuieste radacina dintelui natural Se insereaza in peridontiu (tesutul osos al dintelui) si astfel, furnizeaza o baza solida pentru viitoarea coroana dentara, proteza sau punte.

Tinand cont de materialul folosit, biocompatibil cu organismul uman, sansele de a fi respins sunt aproape nule. Foarte bine tolerat, se integreaza in tesutul osos, asigurand stabilitate si permanenta lucrarii de protetica dentara. Daca este ingrijit corespunzator, la fel si peridontiul, un implant dentar poate dura o viata intreaga.

3. Implant dentar, mit…

Lucrarea de implantologie nu este bine tolerata de corpul uman.

…si adevar

Lucrarea de implantologie este bine tolerata, rata de respingere fiind aproape nula.

La fel ca in orice interventie chirugicala ce presupune transplantarea unui corp strain, exista o posibilitate redusa ca organismul sa refuze implantul dentar. Acest lucru se intampla la mai putin de 1 % dintre pacientii supusi unei astfel de proceduri.

In prezent, implantul dentar, si nu conteaza daca reprezinta baza unui dinte artificial ori a unei proteze dentare mobile, este realizat din materiale bine tolerate de corpul uman. Metalele precum titaniul sau zirconiul nu sunt percepute de organism ca fiind straine.

4. Implant dentar, mit…

Implantul nu poate imita dintele natural.

… si adevar

Implantul este cel mai aproape de dintele natural.

Dintre toate lucrarile de protetica dentara ce inlocuiesc o structura dentinala lezata, implantul dentar este cel mai apropiat de dintele natural. Similitudinea se refera atat la perceptia senzoriala a pacientului, cat si la estetica dentara.

Implantul este considerat un adevarat dinte, indeplinind aceleasi functii precum dintele natural. Este astfel proiectat incat odata ce fuzioneaza cu tesutul osos, sa devina permanent.

5. Implant dentar, mit…

Lucrarile de implantologie sunt extrem de costisitoare.

… si adevar

Costul lucrarii depinde de numarul de implanturi inserate si de calitatea peridontiului.

Este foarte adevarat ca lucrarea de implantologie este mai costisitoare decat orice alta lucrare de protetica. Insa cheltuiala se refera la tratamentul initial de implantare, care ulterior nu mai are nevoie de alte investiti financiare.

Pe termen lung, implantul dentar are un cost total inferior protezelor dentare de exemplu, care din cand in cand trebuie substituite. Implantul este o investitie eficienta si de durata, care doar in foarte putine cazuri trebuie inlocuit. Iar acest lucru depinde de starea peridontiului si in general, de sanatatea orala a fiecarui pacient.

implantul-dentar

2 Responses to “5 mituri si adevaruri despre implantul dentar”
  1. Gabriel August 25, 2016
  2. Madalina August 7, 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *