Ce trebuie sa stie orice asigurat despre RCA?

Informatiile ascunse in spatele unei asigurari rca ieftine si de asemenea, in spatele unei asigurari mai costisitoare sunt extrem de importante. Cu toate astea, putini soferi isi iau timp pentru a le analiza. Conform statisticilor, foarte multi soferi nu stiu cu exactitate care sunt responsabilitatile unei asigurari auto obligatorii si fac greseli atunci cand o utilizeaza sau atunci cand o cumpara.

Ce este asigurarea RCA?

Este una dintre putinele asigurari obligatorii din Romania si reprezinta un contract pentru proprietarii autovehiculelor trebuie sa le incheie cu societatile de asigurari. Scopul acestei asigurari auto este acela de a il proteja financiar pe cel care se face vinovat de un accident auto si de a ii oferi despagubiri pagubitului.

Care sunt principalele informatii ce trebuie sa le cunoasca orice sofer despre asigurarea RCA?

  • O astfel de asigurare poate avea o valabilitate de la 1 la 12 luni, fiecare sofer avand dreptul de a-si alege valabilitatea. Este recomandata totusi o asigurare pe 12 luni, cum ar fi un rca ieftin de la romasig.ro (vezi detalii aici). Avantajele sunt evidente: costuri mai mici pentru politele incheiate pe termen mai lung si stres mai mic.
  • Asigurarea trebuie sa fie incheiata cu societatile de asigurare autorizate de ASF.
  • Costul primei de asigurare depinde de mai multe detalii, unul dintre el fiind istoricul soferului. Acesta este un alt avantaj pe care il ofera RCA-ul, deoarece ii responsabilizeaza pe participantii la trafic.
  • Asigurarea trebuie sa se incheie imediat ce un autovehicul a fost inscris in circulatie sau in momentul in care vechea asigurare a expirat.
  • Riscurile pentru cei care nu au asigurare RCA sunt destul de mari. Amenda pentru lipsa asigurarii sunt intre 1000 si 2000 de lei, iar in cazul unui accident, prejudiciul trebuie sa fie platit din buzunarul vinovatului.
  • Este bine ca valabilitatea asigurarii sa fie verificata frecvent, in asa fel incat sa nu existe riscuri ca aceasta sa fie expirata. Verificarea se poate face pe site-ul BAAR de catre orice persoana.
  • Asigurarea RCA este valabila atat pe teritoriul Romaniei, cat si pe teritoriul altor tari: Tarile membre UE, cele care apartin spatiului economic European si alte tari inscrise in contract.
  • Tarifele pot sa difere destul de mult de la asigurator la asigurator. Tocmai de aceea, inainte de achizitie este bine sa se foloseasca un calculator RCA.

Ce sfaturi trebuie sa respecte orice sofer?

In primul rand, trebuie sa fie informat si sa citeasca cu atentie contractul de asigurare pe care il semneaza. De asemenea, trebuie sa aiba mereu la indemana un document pentru constatare amiabila si sa se orienteze catre companii de asigurari de incredere. Pe piata din Romania sunt suficient de multi asiguratori in asa fel incat sa existe atat solutii ieftine, cat si eficiente. In momentul incheierii unei asigurari exista atat obligatii cat si drepturi, atat pentru sofer, cat si pentru asigurator. Fiecare sofer trebuie sa isi stie obligatiile si drepturile si trebuie sa cunoasca si obligatiile pe care le are asiguratorul in ceea ce il priveste.

De cele mai multe ori, pent un confort total, asigurarea RCA nu este suficienta. Daca se doreste o despagubire totala in urma unui accident este indicata si achizitia unei asigurari auto CASCO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *