Colectionarea papusilor de portelan

Fiecare copil, cu siguranta, a facut colectie de un anumit tip de obiecte cand a fost mic. Din numeroasele tipuri de jucarii, de la cubulete, papusi, masinute, trenulete, jocuri distractive, jocuri educative, etc., probabil ca fiecarui copil i-au trecut prin mana tot felul de jocuri si jucarii.

Imi amintesc ca fiind copil am facut colectie de tot felul de obiecte. Am inceput cu timbre, pasiune pe care am descoperit-o de la bunicul meu, el fiind cel care avea diverse colectii din diferite obiecte, timbrele fiind una dintre ele. Imi amintesc ca le lipeam pe toate intr-un album si nu omiteam sa il arat oricarei persoane ce ne trecea pragul casei. Am colectionat apoi monede, apoi tipuri de pietre, animalute de plus, etc.

Cea mai impresionanta colectie pe care cineva din familia mea o detine, in opinia mea, este colectia de papusi din portelan a matusii mele. Colectiunoarea acestora poate fi un hobby destul de interesant, avand in vedere ca exista o gama destul de variata de modele de papusi. Acestea exista dintotdeauna am putea spune si de-a lungul timpului au evoluat de simple papusi din panza, lut, piele sau lemn, la papusi din cele mai sofisticate, precum cele din portelan.

Se spune ca papusile se numara printer primele tipuri de jucarii aparute si semnificatia lor difera de la o civilizatie la alta. De-a lungul timpului s-a presupus ca papusile sunt un fel de intermediari intre oameni si lumea supranaturala au fost folosite, se foloseau in practice oculte, aveau chiar si un festival al lor, iar astazi sunt folosite nu numa ca si jucarii ci chiar ca si obiecte de décor. Sa nu uitam de celebrele papusi matrioshka, care sunt atat de cunoscute ca si o traditie ruseasca.

Incepand cu secolul al XIX-lea, papusile au inceput sa fie realizate din portelan, fie complet, fie partial. Insa in secolul XX, dupa cel de Al Doilea Razboi Mondial au fost inventate papusile din plastic, acestea fiind mult mai simplu de fabricat si mult mai ieftine, devenind astfel jucariile ideale pentru orice copil.

Papusile din portelan pot fi considerate adevarate opere de arta deoarece sunt lucrate manual si impresioneaza prin maiestria cu care sunt realizate. Exista colectii ce sunt influentate de istorie, cultura sau de infatisare, acestea putand fi unele din multele motive ce conduc spre dorinta de a detine o astfel de colectie. Alte persoane decid sa opteze pentru o astfel de colectie doar pentru a-si aminti de copilarie si pentru a-si pastra sufletul mereu tanar. Motive pot fi diverse.

Sa detii o colectie de papusi de portelan poate fi insa si un hobby care sa necesite si un gram de atentie. Papusile din portelan au nevoie sa fie destul de bine intretinute, iar acest lucru este destul de dificil.

Ca oricare alta colectie, si o colectie de papusi trebuie depozitata intr-un loc sigur, ferit de praf, de umiditate si de razele soarelui. Si punem accent pe ferit deoarece colectia nu trebuie sa fie accesibila celor mici sau animalelor de companie care o pot distruge dintr-o singura miscare. De asemenea, papusile din portelan pot fi depozitate in cutii transparente care sa le fereasca de factorii externi. Depinde de fiecare colectionar sa decida care sunt cele mai bune conditii in care le pot pastra raportat la spatiul de care dispun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *