Consilierea imobiliara si cautarea de anunturi imobiliare
Cand vrei sa vinzi sau sa cumperi un imobil, ai doua variante: sa cauti anunturi imobiliare de la particulari sau sa apelezi la agenti imobiliari. Acestia din urma iti pot oferi inclusiv consiliere imobiliara, care se dovedeste atat de utila in procesul de vanzare-cumparare.
In perioada „antica si de demult”, au aparut primele agentii imobiliare care erau la inceput considerate afaceri de familie. Un sediu mic in incinta propriului apartament mic si inghesuit, pe care se ajungea strabatand ganguri intunecoase si scari inguste si abrupte. Astfel de locatii gazduiau primele agentii romanesti. Inauntrul lor, spatii inghesuite cu mult fum de tigara pe care il puteai taia cu cutitul, un birou ieftin si eventual, in cel mai bun caz, o masina de scris prafuita.
Acum, insa, situatia s-a schimbat drastic si agentiile imobiliare s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie. Nu cred ca exista oras din Romania care sa nu aiba cel putin 2 sau 3 agentii imobiliare pe o singura strada principala sau chiar in cartiere. Nu se stie cu exactitate din ce motive oamenii nu mai au incredere sa isi promoveze proprietatile prin agenti si de ce, in opinia clientilor, un agent imobiliar nu este altceva decat un samsar ce doreste cu ardoare un comision cat mai mare.
De aceea, o treime din romani incheie o tranzactie imobiliara singuri, potrivit studiilor efectuate de-a lungul timpului. Multi afirma ca agentii nu lucreaza in interesul lor si nu sunt bine instruiti. Te asigur ca daca alegi o agentie buna, de top, toti agentii sunt foarte bine pregatiti si iti vor apara interesele pana in momentul efectuarii tranzactiei.
In acest moment, proprietarul are doua variante din care sa le aleaga pentru a ajunge la tranzactie:
1. Sa incheie tranzactia fara intermediari (in acest caz netrebuind sa plateasca comision).
2. Sa promoveze anunturi imobiliare pe diferite site-uri gratuite si isi astepte posibilii cumparatori.
Ulterior negociaza si, daca ajung la un consens, semneaza precontractul la un notar. Proprietarul, foarte frecvent, va cota proprietatea mai sus cu 10 procente decat se ofera pe piata, un mare dezavantaj pentru el.
Lucrurile nu sunt atat de simple precum par si procesul este unul destul de greoi si complicat. Cel mai bine este sa optezi pentru un agent imobiliar de top care se gaseste fara nici o problema la una din agentiile premium de la noi din tara, agentii pe care nu le voi enumera aici, insa le gasesti foarte usor daca doresti.
Acesta iti va apara interesele mai bine ca un avocat si iti va finaliza tranzactia in cel mai profesional mod posibil.