Cum sa alegi o centrala pe lemne

Acum cateva luni, matusa mea s-a decis sa-si faca o casa. Nu stiu cum sunteti voi, dar ea mai mereu a visat sa faca acest pas. Cam toti cei care stau la bloc stiu ce inseamna acest lucru: vecini idioti, galagie, oameni care nu vor sa faca nimic in bloc, oameni care distrug blog, cretini care asculta muzica la orice ora din zi si din noapte si tot asa.

Rareori se intampla sa dai peste o zona linistita si sa locuiesti intr-un bloc normal. Asa ca foarte multi ajung sa aiba visul acesta: sa aiba o casa, departe de zgmotot, mizerie si oameni cu IQ mai mic decat numarul la pantof.

Numai ca si casa aceea presupune anumite lucruri si o gramada de cheltuieli. Iti trebuie un teren, o echipa de constructori care se pricep la munca pe care o fac si care nu isi bat joc de tine, materiale de calitate, multi bani si multa rabdare. Foarte multa rabdare.

Si cand crezi ca scapi de toate astea, pentru ca ai vrut sa ai liniste si pace, incepi sa realizezi ca o sa dureze ceva pana cand gazul o sa ajunga si la poarta ta. Asa ca ce faci? Apelezi la o alta varianta. In cazul ei, varianta este destul de simpla: o centrala pe lemne.

Dar ce faci cand nu ai idee ce fel de centrala pe lemne iti trebuie? Incepi sa cauti pe internet, evident. Si uite asa dai peste tot felul de solutii. Un exemplu ar fi acest articol “Cele mai bune centrale pe lemne” care, pe langa faptul ca iti descrie toate lucrurile pe care ar trebui sa le ai in vedere atunci cand alegi o astfel de centrala, iti mai recomanda si cateva centrale care ti-ar putea usura cautarea.

Pe scurt, ar trebui sa aveti in vedere urmatoarele lucruri:
– tipul de ardere: cele mai eficiente centrale sunt cele cu gazeificare
– cazanul: volumul lui se calculeaza in functie de dimensiunea casei, numarul de utilizatori si alte astfel de detalii
– conductele si radiatoarele: trebuie sa fie realizate din materiale de buna calitate, in asa fel incat sa degaje cat mai multa caldura; cele mai recomandate sunt cele de cupru
– cosul de fum: eficienta instalatie depinde de tirajul acestui cos
– boilerul: daca boilerul este mare, apa se va incalzi mai greu; pe de alta parte, daca sunt mai multe persoane in casa aveti nevoie de un boiler mai mare
– combustibilul: sunt unele centrale care pot folosi tot felul de lemne, in timp ce altele nu pot sa arda decat lemne vechi de cel putin doi ani, foarte bine uscate.

Cat despre cele cateva variante de centrale pe care ar trebui sa le aveti in vedere, va recomand articolul mentionat mai sus. Sunt mai mult ca sigur ca o sa va fie foarte util.

Si daca se intampla sa vreti sa achizitionati ceva in perioada urmatoare si aveti nevoie de o sugestie, ar fi o idee buna sa vedeti ce recomanda specialistii.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *