Cum se cresc pestii de acvariu GoldFish
Pestii de acvariu GoldFish acopera o gama larga de specii, dar toti sunt membrii ai familiei generice Carassius Auratus, si au fost crescuti de catre chinezi, coreeni si japonezi. Femelele si masculii din specia GoldFish sunt identici, putand fi deosebiti doar prin punctele albe ce le apar masculilor pe cap si aripioare. Este important de stiut acest lucru, mai ales de catre cei ce doresc sa intre in lumea fabuloasa a mediului acvatic.
Cand sunt mici, pestii Goldfish au sistemul reproducator in stare incipienta. Acest lucru inseamna ca ei se pot reproduce abia dupa ce implinesc 1 an si ajung la o lungime de 8 cm. Sezonul potrivit pentru dezvoltarea acestora este vara, astfel incat in primavara urmatorului an, pestii Goldfish sa fie pregatiti pentru a depune icre. Ca procesul de reproducere sa aiba loc, temperatura apei ar trebui sa aiba valori cuprinse intre 10 si 26 ºC. Pentru a asigura o sansa mai mare de fertilitate, in acvariu trebuie sa se afle de 2 ori mai multi masculi decat femele, in functie de dimensiunea bazinului si de necesitatile de spatiu ale pestilor.
Cand este pregatit de reproducere, masculul urmeaza femela si se impinge in abdomenul acesteia pentru mai multe ore. Femela poate depune pana la 1000 de oua, in mai multe reprize. Dupa depunere, masculul va fertiliza ouale depuse. Ulterior, acestea vor fi tinute intr-un acvariu separat, umplut cu apa ce are o temperatura similara cu cea din acvariul in care au fost fertilizate. Eclozarea oualelor se face la 21 ºC, valoare ce trebuie sa ramana constanta. Se va urmari schimbarea la culoare a oualelor, deoarece cele cu o culoare clara, alba, au sanse mai mari de incubatie.
Puiutilor li se va servi mancare din comert, de calitate si special creata pentru acestia. Cantitatea necesara va fi cea pe care o pot manca in 20 de minute. Important este ca acestia sa fie hraniti la 48 de ore dupa incubatie, deoarece ei se dezvolta odata cu un sac plin cu galbenus ce le ofera toate elementele nutritive de care au nevoie in primele ore de viata. Mancarea ramasa va fi scoasa din acvariu, iar la urmatoarea masa cantitatea de hrana va fi ceva mai mica. Astfel, calitatea apei va fi potrivita pentru noii pestisori, ce se vor bucura de un sistem imunitar bun.