De ce este important sa folosesti uleiul potrivit pentru masina ta?

Uleiul de motor trebuie sa lubrifieze foarte bine anumite parti ale masinii pentru a reduce nivelul de frecare, dar si pentru a diminua pierderile de putere inutile. Un motor foarte bine lubrifiat este cel care arde combusibilul mult mai eficient si prin urmare functioneaza mult mai bine. Ungerea insa este o simpla sarcina pentru ca frictiunea va fi cu mult redusa. Suprafetele si partile care sunt supuse la frecare sunt protejate doar de un ulei de motor potrivit, iar noi recomandam ulei de motor Shell Helix cu amprenta neutra de carbon.

Cantitatea de uzura este minimizata, astfel incat piesele sa aiba o durata de viata mai mare. Un ulei de motor bun previne, de asemenea, reactii chimice nedorite la suprafata pieselor motorului, de exemplu coroziunea. Piesele corodate pierd de obicei functionalitate si duc la cresterea emisiilor motorului.

Chiar si cu uleiul potrivit, un anumit grad de abraziune la punctul de contact intre diferite suprafete ale pieselor nu poate fi complet evitat (si de fapt nici macar nu se doreste in multe cazuri). In consecinta, particulele sunt eliberate. Uleiul asigura ca aceste particule sunt duse in locuri unde nu dauneaza motorului. In mod ideal, lubrifiantul dizolva chiar si impuritatile si depunerile. De asemenea, are o functie de racire, prin aceea ca uleiul absoarbe caldura de frecare care se dezvolta intr-un motor. Fara aceasta, piesele motorului s-ar supraincalzi si nu ar putea continua sa isi indeplineasca sarcinile in mod corespunzator.

Un ulei de motor bun indeplineste toate sarcinile de mai sus!

Astazi motoarele moderne sunt diferite intre ele si nu exista ulei de motor unic pentru toate motoarele moderne. De exemplu, motoarele moderne vor avea nevoie de un ulei de vascozitate mai usoara (mai subtire) in ulei sau pentru a-si realiza potentialul complet de economie de combustibil. Aceste uleiuri de motor mai usoare sunt concepute pentru a proteja partile grele ale motorului, permitand in acelasi timp motorului sa se roteasca liber cu cea mai mica rezistenta posibila.

Sarcina proprietarului de masini de a alege un ulei de motor adecvat poate fi confuza si coplesitoare pentru multi oameni. Pentru a ajuta, producatorii de masini aduna toate cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca un ulei de motor pentru un model dat si le publica. Aceasta se numeste specificatie privind uleiul de motor (de exemplu, GM dexos1 TM ) si este definita in manualul fiecarei masini. Proprietarii de masini pot cauta rapid ce specificatii sunt necesare pentru masina lor si uleiul de care are nevoie motorul lor.

Pe de alta parte, producatorii de ulei isi pot dezvolta uleiurile in conformitate cu aceste specificatii. Prin lege, acestea trebuie sa arate pe sticla specificatiile pe care le indeplineste un ulei de motor, astfel incat consumatorii sa poata alege cu usurinta un ulei adecvat. Doar o aprobare ofera proprietarilor de vehicule certitudinea cu privire la adecvarea unui ulei, deoarece nu este doar un nivel de performanta autoproclamat, ci o confirmare a calitatii de catre o parte externa. Folosirea uleiului de motor gresit poate avea consecinte semnificative. Motorul poate pierde puterea, poate deveni zgomotos sau – in cel mai rau caz – se poate defecta complet. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *