Scaune auto pentru copii

Legislatia intrata in vigoare destul de recent obliga conducatorii auto sa detina scaune auto copii speciale pentru transportul copiilor cu o inaltime mai mica de 135 de centimetri. Aceste scaune trebuie sa fie dotate cu sisteme speciale pentru a putea fi montate si fixate cu ajutorul centurilor de siguranta sau a altor sisteme adiacente. De asemenea, este obligatoriu ca scaunele auto de copii sa fie dotate, la randul lor, cu centuri speciale de siguranta pentru asigurarea copilului, iar tetiera acestora trebuie sa fie suficient de inalta pentru a asigura suport optim coloanei vertebrale si gatului copilului.

Un fapt de care multi parinti, din pacate, nu sunt constienti, este legat de perioada de valabilitate a acestor scaune. Da! Ati citit bine: scaunele auto expira dupa o perioada de 3-5 ani (perioada este specificata de catre fiecare producator in parte). Ceea ce inseamna ca materialele din care sunt confectionate sau sistemele de siguranta cu care sunt dotate nu mai sunt corespunzatoare si sigure pentru micuti, astfel incat trebuie sa achizitionati un nou scaun auto dupa expirarea acestuia.

Pe piata de profil, a articolelor si produselor destinate puericulturii, sunt disponibile foarte multe modele si tipuri de scaune auto pentru transportarea copiilor, ce pot fi montate fie cu ajutorul centurilor de siguranta ale masinii, fie scaune auto isofix, ce folosesc sisteme speciale de prindere a lor, cu care cele mai noi automobile sunt dotate din fabrica.

Scaunele auto pentru copii sunt confectionate dupa anumite criterii si sunt diferite si in functie de varsta copilului. De exemplu, pentru copii cu varsta mai mica de doi este obligatorie folosirea de scaune auto rear facing. Acest tip de scaune sunt confectionate pentru a fi fixate in masina cu fata spre sensul opus de mers al masinii. Practic, scaunul va fi montat in asa fel incat cel mic va merge cu spatele spre directia de mers.

Acest fapt asigura o mai buna securizare a bebelusului in cazul unui accident, acesta neputand fi aruncat prin parbriz in cazul unui impact frontal si nici nu va fi afectat de declansarea airbag-urilor laterale ale masinii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *