Transport funerar modern

Se spune ca putem evalua pe cineva dupa modul in care se poarta cu cei mai slabi decat el si dupa felul in care are grija de mortii care ii apartin si care i-au luminat copilaria.

Exista greseli de neiertat pe acesta lume si dintre acestea fac parte urmatoarele:

-sa iti abandonezi mortii pe pamant strain si sa nu te interesezi de transport funerar, cand nici nu trebuie sa te deplasezi de acasa pentru asta! Existenta firmelor online de servicii funerare si posibilitatile multiple si usoare de contactare fac posibila solicitatea unei repatrieri in mai putin de 10 minute. Nu trebuie sa te interesezi de absolut nimic: nici de sicrie, nici de pregatirea trupului neinsufletit sau de intocmirea dosarului de repatriere, nici de imbalsamarea sau asezarea in sicriu.

-sa lasi in parasire mormintele celor care te-au facut mare si te-au educat. Daca intrati vreodata in cimitirele mari ale marilor orase sau in cimitirele din sate, veti vedea morminte extrem de ingrijite: cu pomisori, flori si grilaje, cu cruce din marmura pe care se poate citi clar cine odihneste acolo si anul in care a trecut in nefiinta. Din pacate sunt si morminte pe care cresc buruieni, cu crucile din lemn pe jumatate putrezite, morminte care parca striga dupa ajutor. Sub ele se odihnesc tati, bunici, frati, cineva care a facut parte dintr-o familie care l-a uitat.

Acum, cand exista firme de servicii funerare care fac totul si te scutesc de nenumarate drumuri si sarcini, nu exista scuza sa lasi un roman sa fie incinerat sau ingropat in Italia, Anglia, Germania sau in oricare alt colt al lumii!

Sa zicem ca nu ai bani pentru repatriere si inmormantare, dar te poti imprumuta sa stai cu fruntea sus in fata tuturor. Lumea te va lauda, vazand ca ti-ai dat tot interesul si ca persoana draga a fost adusa cu o masina funerara eleganta, care merge foarte bine, nu scoate fum si ii asigura decedatului intimitatea si temperatura potrivita in lacasul special in care se pune sicriul.

Poate ca nu iti pasa de gura lumii, dar constiinta ta te va mustra mai mult peste ani. Cand iti vei aminti de cel drag si vei sti ca nu i-ai organizat priveghiul la capela ca oamenii care l-au cunoscut sa ii aduca omagiile si nu ai facut un efort minim sa il aduci acasa, nu vei mai avea liniste interioara niciodata.

Este posibil sa te arati ca nu iti pasa de suparare, dar nici el nu a vrut sa moara in tara aceea straina. Stiu doi frati batrani care nu isi vorbeau si nu au putut sa se impace pana la moartea unuia dintre ei. Nu si-au luat la revedere, nu si-au cerut iertare, desi au supt la aceeasi mama si au mancat la aceeasi masa.

Cand fratele mai mic a murit, supravietuitorul tremura din tot corpul si plangea, iar cand il intreba lumea daca ii pare rau, spunea plangand:

-Nu, nu-mi pare rau! Deloc! Nici macar nu a vorbit cu mine

Insa lumea vedea in ochii lui, in supararea care i se intiparise pe chip, cat de rau ii parea ca nu a intins la timp mana impacarii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.