Actrita Maria Ploae, Premiul de Excelenta la TIFF 2020

Cu o cariera impresionanta, care se intinde pe mai bine de patru decenii, actrita Maria Ploae va fi celebrata la cea de-a 19-a editie a Festivalului International de Film Transilvania. La gala de inchidere din 8 August, organizata pentru prima data in aer liber, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, actrita va fi distinsa cu Premiul de Excelenta TIFF. 

O prezență magnetică pe marele ecran și un talent veritabil al scenei românești, Maria Ploae a jucat în peste 40 de lungmetraje și a strălucit în roluri memorabile alături de nume mari ale cinematografiei române. Actrița s-a născut în 1951 și a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1975. A obținut primul rol încă din facultate, fiind remarcată deSergiu Nicolaescu, care a distribuit-o în filmul Un comisar acuză (1974). În același an a apărut în Frații Jderi, iar publicul urma să fie cucerit de farmecul ei în Toamna bobocilor (1975). Cei care au copilărit în anii ’80 au îndrăgit-o în Dumbrava minunată (1980), iar sălile de cinema s-au umplut la Promisiuni (1985), filmul Elisabetei Bostan pentru care Maria Ploae a câștigat Premiul de interpretare la Costinești.

În 2002, a fost decorată cu Ordinul Național pentru Merit în grad de Cavaler, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”. Anul acesta, Maria Ploae intră în galeria marilor actori români distinși cu Premiul de excelență TIFF, oferit de Mercedes Benz. Vineri, 7 august, actrița va fi prezentă la proiecția filmului Cardinalul (UBB, 21.30), alături de regizorul Nicolae Mărgineanu, dar și la cea a scurtmetrajului Contraindicații, de Lucia Chicoș, inclus în secţiunea Cinéfondation a Festivalului de la Cannes și proiectat de la 23.45, la Coșbuc. 

Cinefilii i-au urmarit ascensiunea in filme de Mircea Veroiu, precum Dincolo de pod (1976) sau Mania (1977), si in cele regizate de Nicolae Margineanu, incepand cu rolul Veronicai Micle în pelicula Un bulgare de huma (1989). Cel care avea să-i devina partener de viata i-a oferit roluri si in Ștefan Luchian (1981), Undeva in Est (1991), Faimosul Paparazzo (1999), Binecuvantata fii, inchisoare (2002), Logodnicii din America (2007) si Cardinalul (2019), acesta din urma inclus in selectia Zilelor Filmului Romanesc la TIFF.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *