Bucharest International Dance Film Festival 2019

Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografica din Romania dedicata filmelor de dans, va avea loc Intre 4 – 8 septembrie, la Bucuresti.
Tema celei de-a cincea editii a BIDFF  – The Network/ Reteaua – marcheaza inceputul unei noi faze de dezvoltare a festivalului, atat prin integrarea in programarea oficiala a filmelor din mai multe genuri, pentru diverse categorii de public, realizate de regizori de film, coregrafi, artisti vizuali, animatori si muzicieni, cat si prin inițierea unui laborator de dezvoltare de proiecte cinematografice dedicat scenariilor de mediu si lungmetraj care se afla in prima faza de creatie. 

Festivalul își propune să creeze o platformă de dezvoltare pentru filmele care împing barierele cinemaului de artă prin continuarea demersul de susținere a colaborării dintre regizori și coregrafi tineri din România, prin încurajarea lucrului în tandemuri creative, dar și prin dezvoltarea unui discurs cinematografic sincretic.

Astfel, printre invitații BIDFF se vor afla selecționeri și directori de festivaluri, producători, specialiști din industria cinematografică și a coregrafiei, reuniți în laboratorul E X P A N D, ce va include conferințe, sesiuni de prezentare a proiectelor selectate (pitching sessions) și întâlniri one-to-one între artiști, mentori și industrie. 

BIDFF 2019 aduce scurtmetraje si proiecte cinematografice in dezvoltare, programate in sectiuni competitionale ce vor avea urmatoarele premii:

  • Cel Mai Bun Film International (1000 euro)
  • Cel Mai Bun Film Romanesc (500 euro)
  • Cel Mai Bun Musical (500 euro)
  • premiul E X P A N D in valoare de 1000 de euro pentru cel mai bun proiect in dezvoltare

Filmul ce deschide a cincea editie a festivalului este o coproductie Suedia-Georgia-Franța din 2019, extrem de apreciata de critica de specialitate – „And Then We Danced” (al treilea film al regizorului suedez Levan Akin).

And Then We Danced m-a captivat de la primul cadru. Mi se întâmplă foarte rar să găsesc filme în care dansul respiră prin ecran. E o poveste spusă inteligent și fără compromisuri despre descoperire și autodepășire. Într-o societate contemporană georgiană în care contextul în care se face dansul tradițional este unul patriarhal și dur, Merab își descoperă sexualitatea, personalitatea artistică și conexiunea profundă cu familia.

Levan Gelbakhiani, dansator și în viața reală, aduce cu el o lume palpitantă. Corpul său poartă atât urmele unui trecut colectiv dansat cu mândrie națională, dar mai ales impulsul unui prezent care incită la schimbare.” –  Simona Deaconescu

BIDFF 2019 se va desfasura la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Taranului, Centrul National al Dansului Bucuresti, LINOTIP – Centru Independent Coregrafic, dar si in spatii neconventionale, precum Fabrica Gastropub si Apollo 111.

No Responses to “Bucharest International Dance Film Festival 2019”

Leave a Reply

Your email address will not be published.