Cea mai mare sala de concerte simfonice din Romania isi deschide stagiunea

Dupa o participare importanta in cadrul Festivalului International ”George Enescu”, Orchestrele si Corurile Radio Romania isi redeschid – vineri, 11 octombrie  (19.00) – noua stagiune la SALA RADIO, cea mai mare sala de concerte simfonice din Romania, dotata cu cea mai mare orga din sud-estul Europei. 

Dirijorul german CHRISTIAN REIF, pianistul roman MATEI VARGA, laureat al Concursului International ”George Enescu” si doua lucrari celebre ale caror povesti au marcat istoria muzicii – unicul concert de pian semnat de Schumann si suita Tablouri dintr-o expozitie de Musorgski-Ravel – definesc concertul inaugural al noii stagiuni. Evenimentul este  prezentat de Orchestra Nationala Radio.

Programul serii, 100% romantic, debutează cu Schumann – Concertul în la minor pentru pian și orchestră, unul dintre cele mai cunoscute concerte de pian compuse vreodată. Lucrarea a avut premiera absolută la Dresda, în 1845, cu soția sa, celebra pianistă Clara Schumann, ca solistă. O lună mai târziu, concertul era interpretat la Leipzig, sub bagheta unui alt mare compozitor al vremii, Felix Mendelssohn. Într-o frumoasă poveste ce străbate istoria muzicii, se pare că lucrarea l-a influențat pe Grieg în conceperea propriului său concert de pian, care, la rândul său, l-a inspirat pe Rahmaninov în scrierea primului său concert. 

În partea a doua serii, veți asculta suita Tablouri dintr-o expoziție – de  Musorgski (în versiunea orchestrată de Ravel, compozitorul cunoscutului Bolero). Lucrarea a fost dedicată de compozitorul rus prietenului său, Viktor Hartmann, arhitect și pictor, decedat subit la doar 39 de ani. Provocând imaginația auditoriului, suita redă sonor tablourile create de Hartmann, reunite în expoziția realizată în memoria sa. 

Concertele pot fi ascultate in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.  Biletele la concertele Orchestrelor si Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro si la Casa de bilete a Salii Radio.

foto: Stefan Cohen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *