Eliades Ochoa, starul Buena Vista Social Club, canta la TIFF

Devenit faimos in intreaga lume la finalul anilor ’90 ca membru fondator al grupului Buena Vista Social ClubEliades Ochoa este „unul dintre cei mai buni chitaristi ai generatiei sale” (The Guardian), o figura emblematica a muzicii latino-americane. Compozitor si interpret al unor melodii inconfundabile precum „Píntate Los Labios Maria”, „Chan Chan” sau „El Cuarto de Tula”, muzica lui Ochoa este strans legata de istoria intensa a Cubei. Un adevarat pastrator de traditii, Eliades Ochoa este castigatorul a numeroase premii Latin Grammy si unul dintre personajele principale ale documentarului regizat de Wim Wenders in 1999, nominalizat la Oscar: Buena Vista Social Club. Filmul va avea o proiectie speciala la TIFF2022 pentru a marca prezenta artistului la Cluj.

Eliades Ochoa va canta alaturi de trupa sa Grupo Patria la TIFF2022 pe 24 iunie, la Iulius Park Open Air. Biletele au fost puse in vanzare online. In perioada de pre-sale, pana pe 10 iunie, pretul unui bilet este de 70 de lei.

Cunoscut și ca un „Johnny Cash cubanez”, datorită pălăriei sale de cowboy, Eliades Ochoa s-a născut lângă Santiago de Cuba, al doilea cel mai mare oraș din țară după Havana, de care este extrem de atașat. „Nu aș da Santiago pe niciun alt oraș din lume. Nu mi-am schimbat niciodată ritmurile și muzica, sunt doar un copil de la țară care cântă și azi așa cum a învățat de la părinții lui”.

De-a lungul carierei sale, care se întinde pe mai multe decenii, a colaborat cu numeroși artiști latino americani precum Omara Portuondo, trompetistul Manuel “Guajiro” Mirabal sau trombonistul Jesús “Aguaje” Ramos. A fost liderul grupului Cuarteto Patria. Discografialui Ochoa numără peste 25 de albume proprii și sute de colaborări care s-au vândut în milioane de exemplare în întreaga lume. Printre cele mai apreciate discuri recente ale sale sunt „AfroCubism” (2010), „El Eliades que Soy” (2014) sau, cel mai recent, „Vamos a bailar un son”. (2020)

În 2018, viața și cariera muzicianului au fost subiectul documentarului „Eliades Ochoa: from Cuba to the World”, regizat de Cynthia Biestek. Filmul a făcut parte din selecția oficială a Miami Film Festival.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *