Eveniment caritabil: Utøya – 22 iulie. 7 ani de la atacurile teroriste din Norvegia

Duminica, 22 iulie, se implinesc 7 ani de la atacurile teroriste din Oslo si Utøya. Pe 22 iulie 2011, în Oslo, o explozie puternica declansata de o masina capcana a ucis 8 persoane. Doua ore mai târziu, autorul atentatului ajungea pe insula Utøya, unde avea loc o tabara a tineretului laburist. Prinsi in capcana si fara cale de scapare, 69 de tineri au murit si 110 au fost raniti  in urma atacului armat.

La 7 ani distanta, Bad Unicorn, cu sprijinul Ambasadei Norvegiei la Bucuresti si in parteneriat cu Editura Art si Fundatia Estuar organizeaza un eveniment caritabil in memoria victimelor masacrului. Filmul Utøya – 22 iulie va putea fi vizionat în avanpremiera la Bucuresti incepand cu ora 21:30, la Merlock (Strada C.A. Rosetti Nr. 37).

După film, spectatorii sunt invitati la o dezbatere despre contextul si urmărila atacului din Norvegia, sanatate mintala, tragedie colectiva si recuperarea post traumatica. In cadrul evenimentului va avea loc o prezentare a cartii Unul dintre noi – Povestea lui Anders Breivik si a masacrului din Norvegia, cartea jurnalistei Åsne Seierstad, tradusa de Simina Rachiteanu la Editura Art si disponibila pe site-ul editurii.

Filmul Utøya – 22 iulie urmăreşte prin intermediul unui personaj fictiv de 19 ani, Kaja, cele 72 de minute interminabile în cursul cărora extremistul de dreapta a urmărit şi împuşcat tinerii prinşi fără scăpare pe insuliţa din apropiere de Oslo. Erik Poppe aduce pe ecrane povestea tinerilor care au înfruntat teroarea, confuzia și durerea zilei de 22 iulie 2011. Scris din mărturii și fapte cunoscute, creat în urma unui dialog cu mare parte din supraviețuitori și filmat într-o singură plan-secvență, filmul reface în timp real atmosfera aproape sufocantă a masacrului. Arătat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2018, în cadrul competiției internaționale, filmul a avut un puternic impact atât în rândul spectatorilor, cât şi al presei internaţionale. Utøya – 22 iulie va rula în cinematografele din România începând cu data de 17 august.

După devastatorul eveniment, au început să curgă inevitabilele întrebări. Cum s-a putut întâmpla așa ceva? De ce s-a întâmplat asta? Și cine este Anders Breivik? O carte palpitantă, zguduitoare și esențială, Unul dintre noi este relatarea unui masacru și un studiu al răului. Dar este și o poveste despre comunitate versus izolare, speranță versus respingere, iubire versus fanatism – și un memorial zguduitor al celor care și-au pierdut viața. “…povestea unui caz psihiatric, dar și o privire atentă asupra societății norvegiene, acordând o atenție egală atât victimelor lui Breivik, cât și ucigașului lor.” Ian Buruma, The Guardian.

Biletele pentru evenimentul din 22 iulie s-au pus in vanzare prin reteaua Eventbook. Pretul unui bilet este de 20 de lei. Toti banii incasati din vanzarea biletelor vor fi donati catre Fundatia Estuar (misiunea fundatiei este de a oferi optiuni sociale si alternative adultilor cu probleme de sanatate mintala in vederea incluziunii in comunitatea romaneasca).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *