Ideo Ideis Festivalul, ediția de majorat

Vârsta de 18 ani vine cu speranțe mari, dar și cu responsabilități pe măsură. E șansa de a privi lumea prin filtre noi și locul în care nimic nu pare imposibil. La ediția cu numărul #18Ideo Ideis Festivalul Național de Teatru Tânăr pune sub lupă experiența acestui proces de transformare, celebrând forța creatoare a generațiilor care se pregătesc să pună lumea în mișcare. Petrecerea de majorat va avea loc în Alexandriaîntre 11 și 18 august. 9 trupe de teatru de liceeni vor trăi aici experiența de festival, alături de comunitatea în care s-a născut și a crescut fenomenul Ideo Ideis. 

Faci lumea să semene cu tine – mesajul ediției din acest an, nu e doar un salut adresat adolescenților care privesc lumea cu îndrăzneală, ci și un mod de a-i încuraja să își cultive mai departe curiozitatea, pentru a-și putea asuma transformarea societății prin mijloace creative. Totodată, reprezintă o oglindă întoarsă către comunitatea din Alexandria, care a crescut exponențial în ultimii 18 ani. O comunitate care a îmbrățișat cu încredere și deschidere provocarea de a găzdui în fiecare an cel mai mare eveniment dedicat educației alternative prin teatru și arte alăturate și care a devenit în timp un exemplu de transformare pentru celelalte orașe mici din România. 

7 trupe de teatru de liceeni au fost selectate pentru participarea la ediția din 2023 a festivalului, în urma apelului de înscrieri lansat de Ideo Ideis: Brightside Drama (București), Mircea Albulescu (Câmpina), Praf de Stele (Constanța), Drama Club (Botoșani), Gong (Roman), Nobody’s Group (Bacău), A.C.T. (Bacău). Lor li se vor alătura 20 de adolescenți selectați din 8 orașe din țară în proiectul #experiențaIdeoIdeis, care unește toți pilonii fenomenului Ideo Ideis într-un proces rotund de învățare.

Pentru a-i încuraja pe tinerii din Alexandria să-și continue explorările personale prin artă, în contextul în care nicio trupă din oraș nu s-a înscris anul acesta cu un spectacol pregătit în prealabil, Ideo Ideis – prin laborator și festival, va sprijini un grup de tineri din comunitatea locală să se adune într-o trupă de lucru și să trăiască experiența Festivalului în această formulă.

Adolescenții care vor participa la această ediție vor petrece o săptămână în Alexandria, timp în care vor locui, vor învăța și vor crește împreună, bucurându-se de îndrumarea artiștilor care le vor deveni traineri și mentori. Vreme de trei zile, toți participanții vor trece prin experiența unui atelier de teatru și, la alegere, dans, film, scriere creativă, muzică, make-up, costume sau multimedia, artele devenind instrumente de conectare la sine și la ceilalți. Fiecare trupă va juca spectacolul cu care a fost selectată în programul festivalului. 

De-a lungul ultimilor 18 ani, Ideo Ideis a reprezentat o platformă care a încurajat peste 4.000 de adolescenţi să  exprime ce sunt, prin ateliere de teatru și arte alăturate, întâlniri și discuții cu mentori. Prin cele peste 500 de evenimente – spectacole invitate, ateliere de măiestrie, filme şi masterclass-uri, festivalul a născut o adevărată mişcare socială şi artistică în comunitatea locală, demonstrând eficiența proiectelor culturale în procesul de revitalizare urbană.

Din 2022, Ideo Ideis Laboratorul din Alexandria prelungește experiența de festival de care se bucură comunitatea locală pe tot parcursul anului, oferind publicului de toate vârstele spectacole de teatru, proiecții de film și ateliere creative. La începutul anului 2023 s-a lansat și #experiențaIdeoIdeis, proiectul care unește toți pilonii Ideo Ideis într-un amplu proiect de învățare și explorare prin artă, dedicat adolescenților din alte 8 orașe din țară. Inițiativa își propune să creeze nuclee de regenerare culturală și în alte comunități mici din România, pornind din interiorul lor. #experiențaIdeoIdeis este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Mai multe detalii despre întreaga activitate Ideo Ideis se regăsesc pe platforma online a fenomenului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *