LEMN, in premiera nationala la TIFF 2020

LEMN, documentarul semnat de Monica Lazurean-Gorgan, Michaela Kirst si Ebba Sinzinger despre lemnul care dispare constant din paduri si despre oamenii care traiesc din comertul cu lemn, va avea premiera nationala in cadrul celei de-a XIX-a editii a Festivalului International de Film Transilvania (31 iulie – 9 august).

Filmul urmărește investigațiile desfășurate în România, Peru, Rusia și China de Alexander Von Bismarck, stră-strănepot al cancelarului Bismark și fost membru în Marina Americană, activist și șef al Environmental Investigation Agency din Washington DC, care reușește să urmărească, sub acoperire, mașinațiunile comerțului internațional cu lemn. Scopul lui principal este acela de a promova o schimbare în conștiința societății politice și civile, ajutând la crearea un nou cod de conduită pentru economia globală și consumatorii din lumea întreagă. LEMN vorbește despre corupție, politică și indiferența autorităților, dar și despre așa-zisele sisteme de control și felul în care aceste sisteme pot preveni situații în care interesele unor indivizi devin mai importante decât interesul comunității. 

România este una dintre țările cu cele mai mai rezerve forestiere. În ultimii 20 de ani, acestea au fost substanțial reduse, fără nicio reacție din partea autorităților. Țara noastră nu este, însă, un caz izolat. Pentru regizoarele și producătoarele Monica Lăzurean-Gorgan, Ebba Sinzinger și Michaela Kirst, acest subiect a dus la o colaborare specială: realizarea unui film care și-a propus să facă lumină asupra investigațiilor importante ale activiștilor. Regizoarea și producătoarea Monica Lăzurean-Gorgan a semnalat în urmă cu aproximativ șapte ani ONG-ului american Environmental Investigation Agency (EIA) problema tăierilor ilegale de lemn din România. Insistența ei l-a adus în România pe Alexander von Bismarck, directorul EIA. Monica a participat activ, timp de mai mulți ani, la documentarea activiștilor de mediu de la EIA în România, filmând alături de echipele din Austria și Germania.

Proiectiile în aer liber vor avea loc pe 6 august, ora 21.30 la Iulius Parc Open Air si pe 7 august la Arkhai Sculpture Park, Vlaha, incepand cu ora 21.30.
Biletele sunt disponibile pe site-ul festivalului  si pe eventbook.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *