Noaptea Albă a filmului Românesc revine la București, Timișoara și Cluj

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚. 

Ajuns la a cea de-a 14-a ediție, maratonul de filme românești va aduce în sălile de cinema un număr record de filme în avanpremieră, dar și cele mai îndrăgite producții românești ale anului, alături de actori, regizori și scenariști. Programul include zeci de proiecții simultane, în 15 cinematografe și spații alternative din cele trei orașe. 

Spectatorii vor avea ocazia să urmărească în avanpremieră filme premiate la marile festivaluri naționale și internaționale de film, precum lungmetrajul inspirat din fapte reale petrecute în timpul Revoluţiei din 1989, Libertate, regizat de Tudor Giurgiu, cu Iulian Postelnicu, Cătălin Herlo, Alex Calangiu, Dan Bordeianu și Andi Vasluianu. Filmul este câștigător al Premiului Confederației Internaționale a Cinematografelor de Artă (CICAE) la Festivalul de la Sarajevo și câștigător al Premiului Publicului la TIFF 2023. Echipa filmului va fi prezentă la eveniment și va răspunde întrebărilor publicului la finalul proiecției.

Printre avanpremiere se numără și Tigru, filmul de debut al regizorului Andrei Tănase, cu Paul Ipate, Alex Velea, Cătălina Moga și Elvira Deatcu și drama Mammalia, în regia lui Sebastian  Mihăilescu, cu István Téglás, Mălina Manovici și Denisa Nicolae în rolurile principale. Debutul în lungmetraj de ficțiune al lui Sebastian Mihăilescu a avut premiera mondială în luna februarie, în cadrul Festivalul Internațional de Film de la Berlin.

Programul acestei ediții include și proiecția în avanpremieră a filmului documentar De ce mă cheamă Nora când cerul meu e senin, în regia Carlei Teaha, Cazul inginerului Ursu, (r. Liviu Tofan, Șerban Georgescu), Între Revoluții regizat de Vlad Petri,  comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit (r. Alin Panc), cu Carmen Tănase, Răzvan Bănică și Ada Galeș.

Printre lungmetrajele care se bucură de  aprecierea publicului și a criticilor și se vor vedea pe 15 septembrie, se numără documentarele David, în regia lui Radu Muntean, Arsenie. Viața de apoi (r. Alexandru Solomon), Soțul meu musulman (r. Daniel Bărnuți, Alexandra Bărnuți), Vulturii din Țaga (r. Adina Popescu, Iulian Ghervase)  sau comedia Încă două lozuri (r. Paul Negoescu). 

Biletele și programul complet vor fi disponibile în curând.

Detalii si alte informatii: Facebook.com/NoapteaAlba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *