Nevoia de atentie de pe Facebook

Cu cat lumea stie mai multe lucruri despre tine, cu atat esti mai vulnerabil. Preferinte, gusturi, muzica, filme, pareri, locuri pe care le frecventezi, prieteni, relatii, pasiuni. Toate acestea pot fi aflate de pe Facebook. Stalking-ul a prins de mult timp aripi si evolueaza pe zi ce trece. Intre timp, dreptul nostru la intimitate a fost distrus chiar de noi. Suntem dispusi sa renuntam la ea pentru un amarat de like, share sau comment. Nevoie de atentie ne-a transformat in niste dependenti.

Da, toata lumea viseaza la cele 15 minute de faima, iar Facebook acopera intr-un fel aceasta nevoie. Dar care este costul? Toti ne afisam “viata de vis” pe care o traim, dar aceasta este departe de realitate. Chiar au aparut mai multe studii conform carora Facebook ne deprima. De ce? Pentru ca toti prietenii nostri par sa traiasca in paradis: vacante, petreceri, restaurante, baruri, masini, haine de lux, femei frumoase etc. Evident, nu este cazul pentru ca nimeni nu o sa se deranjeze sa-si arate viata reala. Clipul de mai jos afiseaza perfect aceasta realitate.

Si da, poate ca intimitatea nu este importanta pentru unii, dar este extrem de importanta pentru cei de la Facebook care profita de nevoia tot mai mare de atentie si cauta noi metode de a ne urmari. Ba chiar vor introduce o noua aplicatie prin care pot sa foloseasca microfonul telefonului ca sa ne asculte. Pretextul lor: o aplicatie capabila sa recunoasca o melodie sau o emisiune la care va uitati, in cazul in care vreti sa o mentionati intr-un status. De parca nu ati putea sa o cautati singuri fara ajutor…

Concluzia: Folositi Facebook cat mai rar. Controlati-va si renuntati la parerea altora. Nu aveti nevoie de confirmare din exterior.Nu mai dati detalii despre viata voastra. Renuntati la check-in-uri. Stergeti persoanele pe care nu le cunoasteti.

Nu renuntati la intimitate voastra pentru un amarat de like. Nimanui nu-i pasa. Toti vor atentie si atat. Lumea a existat si inainte de Facebook, va exista si dupa ce reteaua de socializare va fi inlocuita de altceva.

Surse clipuri: Vali si Andrei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *