100 de ani de animatie romaneasca, celebrati la Animest.15

La aniversarea a 100 de ani de la premiera pe marele ecran a primului film romanesc de animatie, corganizeaza, in perioada 9-15 Noiembrie, o ampla retrospectiva dedicata celor mai importante momente din istoria cinematografiei animate autohtone.

Sub umbrela #ScreeningHistory, campania de imagine a celei de-a 15-a editii reuneste cateva dintre cele mai indragite personaje create de artistii romani ai secolului, invitand iubitorii de film de animatie sa descopere o selectie ampla de filme de arhiva, titluri care s-au remarcat in ultimii ani in sectiunea dedicata filmelor autohtone si schite si ilustratii din colectiile celor mai importanti creatori romani din istorie. 

Povestea începe anul 1920 când, pe data de 4 aprilie, la Cinematograful Militar din București, spectatorii urmăreau pentru prima dată în istorie un film românesc de animație: Păcală în lună, cea dintâi dintr-o serie de peste 80 de creații ale artistului Aurel Petrescu. Filmul era anunţat în presă ca o „comedie bufă cu desene animate” și avea să se bucure de un real succes, deschizând un nou capitol în istoria cinematografiei autohtone. Filmul nu s-a păstrat în arhive, dar câteva fotograme au fost recuperate și vor putea fi urmărite într-o expoziție dedicată, alături de o amplă colecție de postere ale filmelor lansate în ultima sută de ani și o selecție specială de filme, curatoriată de criticul de film Dana Duma. 

Autoarea volumului „Istoria filmului românesc de animație”, apărut anul acesta la Editura Academiei Române, curatoriază alături de boardul artistic Animest și o selecție relevantă de scurtmetraje animate din Arhiva Națională de Filme, filme digitalizate cu sprijinul Groupama. Printre titlurile incluse în cele două programe dedicate momentului aniversar se numără celebrul Haplea, realizat în 1927 de Marin Iorda – primul film românesc de animație care s-a păstrat în arhive, dar și Scurtă Istorie (1957), animația care l-a transformat pe Ion Popescu Gopo în primul artist român câștigător al unui Premiu Palme d’Or.

O selectie #BestOf cu filme incluse in Competitia Romaneasca de-a lungul celor 15 ani de Animest va completa retrospectiva aniversara, conturand o imagine de ansamblu asupra evolutiei industriei autohtone.

Si cei mai tineri dintre spectatori vor avea ocazia sa exploreze aceasta istorie fascinanta printr-o calatorie in timp documentata de Radu Vasile Igazsag si povestita de Horatiu Malaele. In lungmetrajul O scurta poveste, cele mai iubite personaje nascute din imaginatia creatorilor romani ii vor insoti pe iubitorii de film intr-o adevarata aventura cinematografica.

2 Responses to “100 de ani de animatie romaneasca, celebrati la Animest.15”
  1. Pisicuta Briciola October 9, 2020
    • Daniel Urda October 9, 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *